05/28/14 07:38
(http://www.klassa.bg/)

Всеки трети в ЕП е критик на ЕС

 Западният печат продължава да коментира произведените избори за Европейски парламент (ЕП) и тяхното отражение върху политиката на континента.

 

Елитът в ЕС си е запушил ушите, пише германският в. “Велт”. Всяко трето място в ЕП отива при критик на ЕС. Но утвърдените партии си продължават, сякаш нищо не се е случило. Това е погрешно. ЕС трябва спешно да върне правомощия на държавите, отбелязва изданието.

 

Възходът на популистите

 

на европейските избори разклати лидерите, пише “Ню Йорк таймс”. “Успехът на бунтарите въпреки всичко преобърна някога неотменното схващане, изложено в Договорите от Рим от 1957 г., че Европа се движи, макар и на пресекулки, неизбежно към все по-тесен съюз. Той също така заплаши да преначертае местния политически пейзаж в няколко от основните държави от 28-членния блок, поставяйки под натиск традиционните партии във Велико­­бри­тания и Франция да променят политиката си, за да си върнат загубените позиции”, посочва вестникът.

 

От вълната на подкрепа за лидера на “Нацио­налния фронт” Марин льо Пен, която заля Франция, давайки на политическата сила една четвърт от гласовете, бяха “пощадени” само Париж и Западна Франция, пише “Гардиън” в репортаж за представянето на партията.

 

Политическите партии трябва да действат за реформа в ЕС, пише “Дейли телеграф” по повод изпратено до изданието писмо от британски бизнес лидери. В него те призовават водачите на основните партии в страната да излязат с

 

подробен план за предоговаряне

 

на отношенията с ЕС в отговор на възхода на Партията за независимост на Обединеното кралство.

 

Изборите показаха все по-голямата липса на единство в

 

Европейския съюз, пи­­ше “Вашингтон пост”. От Франция и Вели­ко­британия до Дания и Гърция е възможно избирателите току-що да са сложили края на златната ера на европейската интеграция, отбелязва изданието.

 

Междувременно конфронтацията между опозиция и правителство в Гърция навлиза в нова фаза след европейските и местните избори в страната.

 

В. “Етнос” информира, че победилата на евроизборите радикална левица СИРИЗА иска предсрочни парламентарни избори, като се опитва да блокира правителствени решения и преди всичко предстоящия избор на управител на централната банка и на еврокомисар.

 

Кабинетът отблъсква опитите на опозицията, но в същото време премиерът Андонис Самарас обмисля промени в своя кабинет, отбелязва изданието.

 

Пред президента Ка­­ролос Папуляс лидерът на опозицията Алексис Ципрас завчера е поискал предсрочни избори, като се е мотивирал, че в момента в страната е налице

 

голяма дисхармония

 

- по израза му, между парламента и народния вот.

 

В. “Та неа” смята, че искането на лявата опозиция за предсрочни национални избори след победата й на евроизборите е знак, че Гърция навлиза в продължителен предизборен период, тъй като на хоризонта се задава и предстоящият избор на нов президент в началото на следващата година.

 

Държавният глава в Гърция се избира от парламента с две трети от гласовете. В момента двете партии от правителствената коалиция “Нова демокрация” и ПАСОК разполагат с крехко мнозинство от 152-ма депутати в 300-местния парламент на страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване