06/01/14 12:12
(http://www.klassa.bg/)

Развлекателно влакче - добре, ама ако може и компютри

 И стана като на кино… Децата се настаниха на седалките на развлекателното влакче, смешниците и принцесите дойдоха при тях, едни други хора им дадоха големи торби с подаръци и лакомства, свирката на локомотива изсвири дълго и композицията тръгна обвита с обилен пушек, предаде репортер на БГНЕС.

Това изненадващо пътешествие днес е за децата, лишени от родителска грижа от домовете в столицата "П.Р. Славейков", "Асен Златаров", кв. Драгалевци и малчугани от социално слаби семейства от община Горна Малина, по случай техния празник 1-ви юни. Машинистът на парния локомотив Асен Алексиев от сутринта подготвя с помощника и огняря на влака за това малко необичайно пътуване до Своге. Машината е произведена в далечната 1936 г., през 1988 г. е възстановена и оттогава пътува из цяла България, а пътници винаги се намират. От носталгиците до децата, които винаги рисуват влакчето с комин и черен пушек.

Нищо не може да се сравни с детското любопитство - преди да се качат те обикаляха локомотива, гледаха, дигаха високо поглед към машиниста, облечен в морска тениска и с омазани от масло ръце. После се разговориха и съвсем честно десетгодишните Пирин, Марин, Слави, Ники, Влади и Ани си признаха, че нищо не им липсва. Нито книжки, нито телевизори, похвалиха учителките си, дори изброиха менюто на домовете си. Но… в един от домовете имали само два компютъра, от които единият нямал Интернет и само се карали за него. "Когато няма Интернет не можем да играем на нищо", оплакаха се те.

Внимание и любов липсва на тези деца, не ни каза нищо ново един от доброволците, които се грижат днес за тях, Мила Разсолкова. Тя има пожела да са здрави и да са все така усмихнати. Успяват да останат усмихнати, тъжно добави тя. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване