06/03/14 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Бъдещият крал Фелипе Шести поема Испания, затънала в криза

Франс прес

Крал Хуан Карлос се извинява за сафарито в Африка. Снимка: от тв екрана

Бъдещият крал на Испания Фелипе Шести, който се възкачва на престола след баща си Хуан Карлос, ще трябва да води битка за своята легитимност и да окичи с нови лаври отслабената монархия в напрегната обстановка и в страна, разкъсвана от икономическа криза и сепаратистки предизвикателства.

Седемдесет и шест годишният крал изненадващо обяви в понеделник, че абдикира в полза на сина си Фелипе - последното от трите си деца, който е на 46 години. Испанският крал и правителството твърдят, че суверенът е подготвял абдикацията си от месеци насам; според някои експерти обаче се е наложило да избърза поради здравословното си състояние.

“Казвал съм неведнъж, че кралят не желае да абдикира, но ако здравето му се влоши, ще го стори. Според мен случаят е точно такъв”, заявява писателят Хосе Апесарена, автор на няколко биографични книги за кралското семейство.

“Той се завърна много уморен от последното си пътуване” в Саудитска Арабия. “Май не е много добре със здравето”, отбелязва Луис Паласиос Банюелос от университета “Хуан Карлос”.

Други обаче не поставят здравословните причини на първо място. И напомнят, че имиджът на краля пострада от скандали като лова на слонове в Ботсвана през 2012 г. и корупционната афера, довела до обвинения срещу по-малката инфанта Кристина и съпруга й Иняки Урдангарин.
“Най-важното според мен е Испания вече да не бъде “хуанкарлистка” страна, подчертава Абел Ернандес Домингес, също автор на книги за испанската монархия.

Кралят бе икона на демократичния преход, последвал диктатурата на Франко (1939-1975 г.), но рейтингът му е спаднал на 41 процента, сочат януарски данни от анкета. И напротив - синът му, който говори няколко езика и е подготвян още от малък да наследи престола, печели симпатиите на 66 от всеки сто испанци, които харесват високия, строен мъж (1,98 м), сериозната му и същевременно добродушна усмивка.

Фелипе “няма да е обременен като краля с един корумпиран зет. Нито ще допуска грешки като ловния излет в Ботсвана или любовните похождения на сегашния крал”, смята Сесар де ла Лама, написал първата авторизирана биография на монарха.

“Трудни времена”

Освен това “последните европейски избори сочат, че в политиката идват нови времена. И че навлизаме в нов етап от Историята”. В този контекст “принц Фелипе гарантира и олицетворява смяната на поколенията”, добавя Абел Ернандес Домингес.

Фелипе обаче се възкачва на трона в напрегната обстановка, в страна, задъхваща се от кризата, с институции, разклатени заради недоверието към традиционните партии и сепаратистките напъни в Каталония и Страната на баските.

“Ще има напрежение, чакат го трудни времена, но принцът трябва да покаже, че е способен, защото наистина е такъв. Честен е и работи здраво”, коментира Сесар де ла Лама.

Вчера в Мадрид имаше демонстрация с искане за премахване на монархията. Абдикацията на краля не променя нещата, увери обаче президентът на Каталония Артур Мас.

“В Испания предстои смяна на краля, но каталонският политически процес, поел към допитването на 9 ноември, ще продължи”, изтъкна Артур Мас по повод референдума за самоопределение, насрочен в региона въпреки недоволството на Мадрид.

Според Пепе Егер от американския център за икономически анализи Ай Ейч Ес, абдикацията на Хуан Карлос обаче “ще се отрази слабо на отношенията между централната власт и дръзките сепаратисти в Каталония и Страната на баските”.

Защото при все че монархията изигра централна роля в демократичния преход, “впоследствие й бе отредена главно церемониална роля - далеч от правителството, тя изпълняваше предимно представителни и хуманитарни функции”, пояснява експертът.

А “искат ли да имат бъдеще в Европа, монархиите трябва да се обновяват, за да са полезни на обществото”, казва Сесар де ла Лама. Та нали “модерните страни хич не ги е грижа ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване