06/04/14 07:24
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел решава за държавната помощ на БДЖ

 Очакваме всеки момент становището на Евро­пей­ската комисия (ЕК) по нотификацията на националната помощ за БДЖ, съобщи вчера зам. транспортният министър Антон Гинев. Това означава, че държавата е готова да даде допълнително пари на дружеството, с които да се погасят дълговете му. Тези средства са извън  субсидията, която превозвачът получава всяка година заради социалната функция. Гинев посочи, че след като се върне отговорът от ЕК, тогава ще се обяви колко ще е нужната допълнителна помощ. “Но тя ще е

 

достатъчна за погасяването на просрочените задължения

 

категоричен беше той. Към момента по данни на БДЖ просрочените задължения на компанията са 76 млн. лв., а общо кредитът е на стойност 120 млн. евро.

 

“Изчакваме решението, за да може да реагираме по какъвто и да било начин”, каза още зам.-министърът. И допълни, че без него не можем да създадем различен план от предложенията ни до момента. По думите му, ако комисията ни откаже нотификация на помощта, има и друг план за действие, но той все още не може бъде представен.

 

Това е предупреждение и знак от кредиторите, че ние следва да предприемем мерки и да подобрим предложението си за 10-годишно погасяване на задължението. Така Гинев обясни решението на облигационерите за продажба на над 3400 товарни вагона и 25 пътнически мотриси. Според него все още не е обявен търг, а просто встъпват в собственост. Той поясни, че мотрисите се експлоатират от БДЖ и

 

това не пречи на компанията да работи

 

Товарните вагони, които може да бъдат предложени на търг, не се използват от години, но пътническите не просто всеки ден возят хора, те са и сред най-новите, с които националният превозвач разполага. Преди време транспортният министър Данаил Папазов беше категоричен, че няма да се разреши търгуването на мотрисите, защото националният превозвач няма да може да работи.

 

“Ако се стигне до продажба, имаме готов план за реакция, но не сме готови да ви го съобщим”, коментира заместникът му. Плановете са с търгуването им да се покрие част от дълга, но все още не може да се каже каква ще е сумата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване