06/04/14 07:07
(http://www.klassa.bg/)

Испанците поискаха република

 Хиляди испанци демонстрираха снощи в центъра на Мадрид с искане за премахване на монархията в Испания след обявената абдикация на крал Хуан Карлос, предаде Франс прес."Бурбоните на избори" беше един от лозунгите, които можеха да се прочетат на плакатите, издигнати от демонстрантите, които развяха знамена на Втората испанска република,

 

провъзгласена през 1931 г.

 

Демонстрацията е в отговор на призивите на партии и организации от лявата част на политическия спектър, които се надяват подобни демонстрации да се състоят и в други испански градове. Опасявайки се от безредици, полицията затвори улиците, водещи към кралския дворец в центъра на Мадрид. Подобни протести имаше в цяла Испания, както и в редица градове извън Иберийския полуостров.

 

Вчера беше първата обща поява на абдикиралия крал и принца след анонсирането на предаването на властта. Двамата присъстваха на военен парад в Сан Лоренсо де ел Ескориал.

 

Бъдещият крал на Испания Фелипе Шести, който се възкачва на престола след баща си Хуан Карлос, ще трябва да води битка за своята легитимност и да окичи с нови лаври отслабената монархия в напрегната обстановка и в страна, разкъсвана от икономическа криза и сепаратистки предизвикателства.

 

Седемдесет и шест годишният крал изненадващо обяви в понеделник, че абдикира в полза на сина си Фелипе - последното от трите му деца, който е на 46 години. Испанският крал и правителството твърдят, че суверенът е подготвял абдикацията си от месеци насам. Според някои експерти обаче се е наложило да избърза поради здравословното си състояние."Казвал съм неведнъж, че кралят не желае да абдикира, но ако здравето му се влоши, ще го стори. Според мен случаят е точно такъв", заявява писателят Хосе Апесарена, автор на няколко биографични книги за кралското семейство. "Най- важното според мен е Испания вече да не бъде "хуанкарлистка" страна, подчертава Абел Ернандес Домингес, също автор на книги за испанската монархия.Кралят беше икона на демократичния преход, последвал диктатурата на Франко (1939 - 1975 г.), но рейтингът му спадна след

 

поредица от скандали

 

– таен лов в Ботсуана и корупция в семейството. Подготвян още от малък да наследи престола, Фелипе печели симпатиите на 66% от испанците, които харесват високия, строен 198-сантиметров принц. Фелипе "няма да е обременен като краля с един корумпиран зет. Нито ще допуска грешки като ловния излет в Ботсуана или любовните похождения на сегашния крал", смята Сесар де ла Лама, написал първата биография на монарха.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване