06/04/14 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Расмусен: Кремъл да върне Крим

 Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да върне Крим на Украйна. Присъединяването на Крим към Руската федерация е незаконно, не го признаваме и за нас полуостровът е част от Украйна, заяви Расмусен. Той отново поиска оттегляне на руските войски от украинската граница, като коментира, че има изтегляне, но все още десетки хиляди войници в този район и присъствието им там е неоправдано. Украинската криза изправя пакта пред нова обстановка по отношение на сигурността, която изисква изработването на нови

 

отбранителни планове

 

Расмусен съобщи, че изготвянето на тези планове вече е в ход. Ще преценим какво още да направим; украинската криза показа, че обхватът на заплахите се разширява и става непредвидим, допълни той. По неговите думи Русия е опитала да преначертае силово границите. Много е важно международната общност да окаже икономическа подкрепа на Украйна, заяви генералният секретар.По отношение на планираната нова операция на НАТО в Афганистан “Решителна подкрепа” Расмусен изрази убеденост, че тя ще може да започне на 1 януари догодина. Преди около месец от алианса изразиха опасение, че липсата на сключена договореност между пакта Вашингтон и Кабул е на път да доведе до пълното изтегляне на западните сили от Афганистан.

 

Същевременно украинските сили активизираха настъплението си срещу народното опълчение край обкръжения бастион Славянск и в съседната Луганска област, където се водят оживени престрелки, съобщиха представители на държавното ръководство. Президентът Олександър Турчинов информира в парламента за убити тази сутрин опълченци край Северодонецк в Луганска област, където са унищожени и военни блокпостове. Той не уточни броя на жертвите.Киев е събрал около Славянск

 

близо 100 единици бойна техника

 

включително танкове, самоходни миномети, гаубици и реактивна артилерия. Над града прелита и самолет АН-30, съобщи Стела Хорошева, прессекретар на местния “народен кмет”.

 

Има данни, че в района действат и безпилотни самолети.  Говорител на Народното опълчение съобщи, че хеликоптери и самолети, изпратени от Киев, са изстреляли ракети и картечни откоси по местни села. Армията е използвала изтребители Су-25 и хеликоптери, но киевските части започват да отстъпват, твърдят опълченците.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване