06/04/14 07:22
(http://www.klassa.bg/)

Рисуват безплатно ново лого до края на юни

 До края на юни може да има ново туристическо лого на страната. Това стана ясно вчера от думите на зам.-министър Бранимир Ботев. В момента от министерството водят преговори със създателите на скандалното лого. “На тях ясно им беше обяснено, че досегашното не може да бъде прието от бранша и обществеността и

 

очакваме да ни предложат нови варианти

 

без държавата да дава нито лев за всичко това”, каза още Ботев. Според него обаче няма такова лого, което да удвои броя на туристите у нас.

 

“Намираме се в една омагьосана ситуация. За да има ново лого, трябва да пуснем нова обществена процедура. За целта трябва да се убедят Министерството на финансите и правителството да се отделят поредните пари. И тогава веднага възниква въпросът – “Оти ги ручахме жабетата, предишните милиони за какво бяха похарчени”, каза още зам.-министърът. Той е категоричен, че няма да подкрепи идеята да се харчат още средства за ново лого, защото има по-важни неща, за които държавата да дава средства при възможност.

 

За старото лого, което така и не беше одобрено от бранша, бяха платени близо 1,4 млн. лв., а финансирането стана по оперативна програма “Регионално развитие”. Оказа се, че снимките, използвани за брандовете за различни видове туризъм, са напазарувани от сайтове с бази данни за фотоси и към тях са прилепени образи, свързани с България.

 

Над 1,132 млн. чужденци са посетили страната ни от началото на годината до края на април, а ръстът при хората, дошли у нас с цел ваканция и почивка, е 4,1%, уточни още Бранимир Ботев. Приходите от международния туризъм за първите три месеца са 325,3 млн. евро, което с 3% повече в сравнение със същия период на 2013 г. С 80 на сто повече са туристите от Израел, от Китай са дошли с 37% повече, а от Република Корея - с 32%.

 

Пазарът на туризма се измества към Азия

 

припомни Ботев. През миналата година от Китай са излезли 98 млн. туристи, а 7 млн. от тях са посетили Европа. За гостите от Поднебесната империя трябват специфични грижи и регионални маршрути, затова страните от региона трябва да работят в сътрудничество. Формулата е първо тези туристи да пристигнат в страна - член на Шен­генското пространство, а след това в останалите. Не е за подценяване фактът, че все повече възрастни хора пътуват и трябва специално внимание за туристите 65 плюс.

 

С промените в Закона за туризма, които са внесени в парламента, се премахват 16 административни процедури, а може в пленарната зала да се стигне и до повече, каза още Ботев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване