06/04/14 07:04
(http://www.klassa.bg/)

САЩ засилват военното си присъствие в Eвропа

 Президентът на САЩ Барак Обама обеща увеличаване на американското военно присъствие в Източна Европа на фона на кризата в Украйна и потвърди ангажимента на САЩ към сигурността на Европа. Това той заяви в Полша, откъдето вчера започна европейската му обиколка, предаде АФП.

 

Президентът поясни, че е призовал и американския Конгрес да одобри 1 милиард долара финансиране в подкрепа на това увеличаване. Това касае броя на американския военен персонал, който е на ротация в Източна Европа, както и увеличаване на военното оборудване. Инициативата предвижда по-голямо участие на американския боен флот във военноморските операции на НАТО, вкл. “по-трайни дислокации”

 

в Черно и Балтийско море

 

Предвижда се още да се засилва сътрудничество на Украйна, Грузия и Молдова със САЩ и НАТО, за да засилят те отбранителния си капацитет.

 

Обама обаче прикани европейските съюзници на САЩ да увеличат разходите си в областта на отбраната. Полският президент Коморовски приветства обещанията на Обама. Той обяви, че Полша ще увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт от настоящите 1,95 процента.

 

Обама призова вчера Русия да използва влиянието си сред проруските сепаратисти в Украйна, за

 

да ги убеди да сложат оръжия

 

На съвместна пресконференция с полския си колега Бронислав Коморовски, дадена след срещата им във Варшава, Обама се обяви за добри отношения с Москва, ако тя спазва международните норми. Но ако Русия продължи да дестабилизира обстановката в Украйна, то срещу нея ще бъдат подготвени още санкции, предупреди US президентът.

 

Обама подчерта, че САЩ не са заинтересовани да заплашват Русия, но предупреди, че възстановяването на доверието между Москва и Вашингтон ще отнеме известно време.

 

Американският президент призова Путин да признае за легитимен избора на Порошенко за президент на Украйна. Обама поясни, че ще предаде това послание на Путин, когато се срещне с него в края на седмицата във Франция по време на честванията на 70-ата годишнина от дебаркирането в Нормандия.

 

Обиколката на Обама включва посещение в Белгия за

 

срещата на върха на Г-7

 

и във Франция за разговори с френския президент Франсоа Оланд. Той ще присъства на церемонията по честването на 70-ата годишнина от десанта в Нормандия през Втората световна война.

 

По време на престоя си във Варшава Обама се срещна с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко в знак на подкрепа към неговата убедителна победа на изборите.

 

В Нормандия Обама може да се изправи лице в лице с руския президент Владимир Путин, което ще бъде трънлива и деликатна среща на фона на дългите опити на американския държавник да изолира своя съперник. Белият дом уточни, че не е предвидена официална среща на четири очи между двамата лидери, пише АФП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване