06/04/14 07:29
(http://www.klassa.bg/)

Ураганите с женски имена са пет пъти по-смъртоносни

 Ураганите с женски имена са пет пъти по-смъртоносни от тези с мъжки, тъй като хората са склонни да подценяват тяхната разрушителна мощ, установи американско изследване, цитирано от световните агенции.

От 70-те години на миналия век метеорологичните служби решиха, че за да се избегне сексизмът, ураганите да бъдат кръщавани както на женски, така и на мъжки имена.

Преди това тези метеорологични явления носеха само имена на дами, тъй като според поверията по света, женските настроения са толкова непредвидими, колкото и бурите.

Сега женските имена на ураганите се редуват с мъжки, а първият атлантически ураган с мъжко име е ураганът Боб през 1979 г, информира агенция Ройтерс.

Сред имената, които Световната метеорологична организация е избрала за 2014 г. са Доли, Жозефин и Вики.

Промяната на именната система обаче е имала смъртоносни последици според проучване, публикувано в изданието на Националната академия на науките на САЩ. То анализирало ураганите, които са вилнели над територията на САЩ в периода 1950-2012 година.

Преименуването на ураган с име Чарли на Елоиз може да доведе до три пъти повече жертви.

Според авторката на проучването Шарън Шейвит ураганите с прекалено женствени имена от рода на Бел или Синди, се възприемат от населението като по-малко опустошителни.

Според отговорите на анкетираните, бури с имена Кристина, Александра или Виктория им се сторили по-малко опасни от тези, кръстени Кристофър, Александър или Виктор.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване