06/05/14 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Китайските надежди на Гърция

Китайски бизнесмени опитват гръцки вина на изложението Енорама 2012. Снимка: официален сайт

Атина разчита на нов мощен тласък на двустранните икономически отношения между Гърция и Китай, а също и на експеримента с растежа на гръцката икономика чрез привличане на големи инвестиции от тази страна.

Надеждите на Атина са свързани с предстоящата визита на китайския премиер Ли Къцян, който на 19 и 20 юни ще има среща с гръцкия си колега Андонис Самарас, а по-късно в средата на юли държавният глава на Китай Си Цзинпин ще се срещне с гръцкия си колега Каролос Папуляс на о-в Родос.

Междувременно бе съобщено, че визитата на китайския министър-председател се предшества от пристигането на президента на китайския гигант в морското фрахтоване КОСКО, който идва в Атина, за да преговаря и да подчертае интереса на Пекин за инвестиции в най-голямото гръцко пристанище Пирея.

В писмо до Папуляс по случай неговия рожден ден китайският президент окачествява Гърция като “стратегически партньор” на Пекин и потвърждава волята на Китай за осъществяване на инвестиции в големи размери в Гърция.

Очаква се в рамките на предстоящото посещение на китайски премиер да бъдат подписани редица междудържавни и търговски споразумения. Смята се, че

ще бъде конкретизиран и китайският интерес не само за пристанище Пирея, но и за Солунското пристанище, а също и за други подлежащи на приватизация държавни активи.

Китайски инвеститори проявяват интерес и към международното летище в Атина, към железопътните компании ТРЕНОСЕ и РОСКО, както и към търговския център в Триасио, който е на площ от около 500 декара.

Според осведомени източници Самарас и неговият китайски колега ще присъстват и на подписването на споразумението между компаниите Ламда дивеломпънтс и Фосун във връзка с експлоатацията на даденото на концесия старо летище край Атина Елиникон. Те ще посетят също съоръженията на компанията Коско на пристанище Пирея и ще говорят на форум, организиран от гръцкото министерство на развитието.

Двете страни се очаква да потвърдят също желанието си за разширяване на сътрудничеството в областта на търговския флот, което през последните години се засили и това се вижда от поръчаните от гръцки корабособственици 142 плавателни съда, които в момента се строят в китайски корабостроителници.

Тласък в тази посока се предвижда да бъде даден и от меморандума за морско сътрудничество между двете страни, който ще бъде подписан при визитата на китайския премиер.

Пекин уверява, че китайското правителство смята да продължи да насърчава финансирането от страна на китайски банки на гръцки корабостроителни програми.

Заслужава да се припомни, че до 15 дни се очаква гръцката агенция за приватизация да обяви кои компании се класират за следващата окончателна фаза на търга за разпродажбата на компанията, управляваща пристанище Пирея.

В края на миналата година тази гръцка компания и китайският гигант в морското фрахтоване КОСКО си стиснаха ръцете, като ратифицираха окончателен текст на споразумението, предвиждащо китайска инвестиция от 230 млн. евро в гръцкия порт. Тази договореност идва, след като двете страни подписаха през юни 2013 г. меморандум за сътрудничество.

Споразумението предвижда китайската инвестиция да отиде за строежа на терминали и за рехабилитация на пристанището. Инвестицията ще открие нови 700 работни места в Пирея и ще донесе облаги за страната, тъй като тя ще увеличи ръста на обслужваните товари на гръцкото пристанище.

Китайският гигант оперира на два терминала на пристанище Пирея и смята да изгради трети, през който да преминава значителна част от китайските стоки за Европа. Досегашните инвестициите на КОСКО се изчисляват на 700 млн. евро. Освен в пристанище Пирея, КОСКО възнамерява да инвестира и в гръцките железници.

БТА

Публикувана на 06/05/14 21:25 http://e-vestnik.bg/20684/kitayskite-nadezhdi-na-gartsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване