06/05/14 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Кой ще бъде следващият лидер на Европа?

Жан-Клод Юнкер. Снимка: лична страница

Темата за избора на председател на Европейската комисия и за полемиката между европейските лидери по въпроса е водеща за някои британски издания.

Вчера в реч пред германския парламент германският канцлер Ангела Меркел се опита да намали напрежението, което все повече нарасна между европейските лидери във връзка с приемника на Жозе Барозу, отбелязва в. “Гардиън”. Меркел за пореден път изрази пълна подкрепа за бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за председателския пост на ЕК въпреки яростната опозиция на британския премиер Дейвид Камерън.

В речта си пред парламента Меркел като че ли потвърди изнесеното в германската преса, че полемиката заради висшия европейски пост може да тласне Великобритания към излизане от ЕС, посочва изданието. Торите на Камерън, които у дома си са под обсадата на големия победител в европейските избори Партията за независимост на Обединеното кралство, смятат Юнкер за федералист, неспособен да приложи плана за европейски реформи, които според Камерън са необходими, за да задържат Лондон в ЕС, посочва “Гардиън”.

Изданието съобщава също, че кризата около кандидатурата на Юнкер за поста се задълбочи, когато вчера британският таблоид “Сън” излезе с публикация, в която нарече Юнкер “най-опасния човек за Европа”. Според запознати източници председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой е бил направо бесен заради тази статия.

В кратка коментарна статия британският в. “Дейли телеграф” посочва, че Камерън греши, като се обявява срещу кандидатурата на Юнкер за председател на ЕС. Защото сега започват да се споменават имената на Кристин Лагард и на Паскал Лами за поста. Директорката на МВФ и бившият генерален директор на СТО са талантливи и енергични, това никой не го поставя под съмнение. Никой не се съмнява, че двамата ще бъдат и добри председатели на ЕК, но те ще бъдат и силни защитници на федерализма, а точно това не иска Камерън. Великобритания като страна на евроскептици има нужда от инертна, некомпетентна и безполезна фигура за председател на ЕК, способна да превърне ЕС в посмешище по света. Точно върху това трябва да помисли Камерън спешно. Защото председателят, от който има нужда Великобритания - страната на евроскептиците, е Юнкер, се заключава в статията на коментатора Питър Обърн.

В друга статия вестникът прави прогнози кой би трябвало да е новият председател на ЕК. Юнкер, водещият кандидат на ЕНП, спечелила най-много места в ЕП, има шансове 4 към 5 да спечели поста. Но ЕНП няма необходимото за това мнозинство в ЕП. Юнкер е известен с две ключови фрази: “Когато нещата станат сериозни, човек трябва да излъже” и “Ние всички знаем какво да правим. Но ние не знаем как да ни преизберат, когато сме направили онова, което е трябвало да направим”.

Кристин Лагард, шефката на МВФ, има шансове 4 към 1 за поста. Ако обаче тя бъде избрана за председателския пост на ЕК, Европа ще изгуби контрола си върху МВФ, а това е важно, защото той играе ключова роля в спасяването на еврозоната от кризи.

Датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит има шансове 16 към 1 за поста. Тя има много добри връзки, както показа селфито, което си направи с Барак Обама и Дейвид Камерън на погребението на Нелсън Мандела. Така че тя може да се очертае това лято като идеалния кандидат на една левоцентристка голяма коалиция.

Литовската президентка Далия Грибаускайте, бивша еврокомисарка по бюджетните въпроси по времето, когато в ЕС се водеха дебатите за бюджетните разходи и каратистка с черен колан, току-що спечели президентските избори в родината си. Шансовете й са 16 към 1.

Премиерът на Швеция Фредрик Рейнфелд се присъедини към Камерън в неговата опозиция срещу Юнкер. Той е реформатор и може да се очертае като алтернативен кандидат на ЕНП, ако тя се откаже от Юнкер. Засега ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване