06/05/14 10:36
(http://www.dnevnik.bg/)

Нова и БиТиВи показаха покупка на наблюдатели от "България без цензура", Бареков ще ги съди


Тази сутрин БиТиВи и Нова телевизия показаха репортажи за това как представители на "България без цензура" са плащали на хора да бъдат наблюдатели - практика, забранена от Изборния кодекс.

Нова телевизия се свързва с няколко души, които според справка в Сметната палата, са вписани като дарители на "България без цензура". Двете жени са жителки на село Гложене и отричат да са давали пари на партията, като едната е с ниски доходи, а другата е безработна.

Галина Йончева признава, че са й предложили от партията да стане застъпник, срещу което ще получи 50 лева. Другата жена не е имала подобна оферта, но е приела покана да бъде закарана в София на предизобрен концерт. По време на пътуването на всички в автобуса са били взети данните от личните им карти.
 
Репортаж, направен със скрита камера след сигнал на зрители, на Нова телевизия показа, как служителка от фирма за бързи кредити предлага на хора по 50 лв., за да станат наблюдатели като самите те подписват декларация, че ангажиментът им не е платен. Въпросната служителка също е била в избирателна секция в изборния ден.

На тези избори направи впечатление огромният брой на наблюдателите.

След излъчването на репортажите лидерът на "България без цензура" Николай Бареков обяви в съобщение до медиите, че ще съди двете телевизии. В съобщението се посочва, че медиите излъчват манипулативни репортажи, за да шантажират симпатизанти на партията.

"Във връзка с режисираните внушения, излъчени днес в двата сутрешни блока на БТВ и Нова Телевизия, заявяваме, че ще си потърсим правата по съдебен ред и ще докажем, че излъчените репортажи, които нямат нищо общо с разследващата журналистика, са чиста манипулация. Тази атака издава общия кукловод на двата уж най-гледани сутрешни блока, които си позволяват да канят и показват всякакви хора, нарушавайки всички етични норми и принципи, без да потърсят другата гледна точка", се посочва още в изявлението на Бареков.

Според него репортерите в двете телевизии са подбудили обикновени граждани да взимат пари с цел да бъдат заснети.

Случаят с двете дарителки на партията щял да бъде проверен допълнително, а резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично.

Паралелно с двата съдебни иска "България без цензура" ще подаде и сигнал до прокуратурата за рекет, шантаж и изнудване, извършвани от представители на "Протестна мрежа" мрежа с цел сплашване на симпатизантите на партията и прекратяване на дарителската дейност за нея, се посочва в съобщението.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване