06/05/14 20:49
(http://www.klassa.bg/)

ОТМЕНЕНО ОТ ВЪРХОВНИЯ СЪД ПРАВИТЕЛСТВЕНО РЕШЕНИЕ

 Днес, в София, окончателно беше отменено решение на Министерски съвет от 07.10.2011 год.и с това беше анулирана концесията за добив на златно-сребърни руди от находището „Диканите” в участъка „Вакарелец” в землищата на радомирските села Горна Диканя и Долна Диканя, област Перник.
За пръв път от много години насам съдът, сезиран от гражданска организация и община, отменя правителствен акт, издаден в нарушение на закона. Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решението от 27.2.2013 год. на тричленния състав на Върховния административен съд, който още преди пет месеца определи, че Министерски съвет е дал концесия за добив на златно-сребърни руди от „Диканите" в нарушение на Закона за опазване на околната среда. Допуснато е разминаване между приетото правителствено решение и обнародвания текст.
Върховният административен съд е установил, че при провеждане на процедурата за отдаване на концесия за добив на подземни богатства са допуснати съществени нарушения на административно - производствените правила и материалния закон.
 
Освен това е допуснато и грубо разминаване между текста на решение № 748, прието на заседанието на Министерския съвет от 07.10.2011 год. и обнародвания по-късно текст на това „решение“ в Държавен вестник. Според съда, това е съществено нарушение на административно-производствените правила. Неговата категорична отмяна и от двата висши съдебни състава (тричленен и петчленен) предотвратява дискредитирането на работата в Министерски съвет и възможните последствия със значителни щети за Държавата.
 
 
 
(Приложение: Решение № 17481 от 27.12.2013 г. на Върховния административен съд на Република България, петчленен състав - първа колегия, което е окончателно и не подлежи на обжалване)
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване