06/05/14 17:01
(http://pik.bg)

Планират още инвестиции в градския транспорт в Пловдив

Планират още инвестиции в градския транспорт в Пловдив

Община Пловдив ще търси консултант за "Проучване за планиране на градския транспорт в Пловдив". За целта стартира открита процедура, кандидатите ще подават документи до 16 юни и оферти - до 26 юни. За 27 юни ще стане отварянето на офертите, пише "Марица".

Задачата е да се идентифицират нови инвестиционни проекти за финансиране през периода 2014 - 2020 г., които ще надградят резултатите от проекта за "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив". С отпуснатите 44 306 947 лв. по ОП "Регионално развитие" ще се въведе електронна система за таксуване на пътниците, "интелигентна" система за управление на трафика, ще се изградят 48 км велоалеи и ще се поставят GPS системи и информационни табла в автобусите. Плановете са това да стане до средата на юни 2015 г.

Анализите на обществения транспорт в Пловдив показват, че ефективността на мрежата и нивото на обслужване са ниски. Затова новото проучване ще анализира потенциалите за развитие на обществения транспорт във връзка с възможностите, които ще предоставят системата за управление на градския транспорт и системата за управление и контрол на трафика.

След това ще се изготвят стратегически насоки за планирането на транспортната система в Пловдив в дългосрочен план (съобразено с Общия устройствен план до 2025 г.) и средносрочен план (съобразно новият програмен период 2014 - 2020 г.). Проучванията ще се фокусират около обследвания в превозното средство, които обхващат минимум начална и крайна точка на пътуване.

Ще се видят също предпочитанията към новопредложени превозни документи за пътуване, както и какви са транспортните натоварвания на 30 ключови кръстовища в града. Броят на пътниците в автобусите по всички линии също ще се проследят, заедно с пътуванията в рамките на града и нуждите от смяна на линии.

Изследването трябва да изведе и данни за времето за пътуване и закъснения при пътуване за всички маршрути в пикови и непикови моменти.

Това, което не е проучено до момента са вариантите за придобиване на нов подвижен състав с евросредства от частни оператори. Затова ще се обследва наличният автобусен парк в града. Разработката ще покаже възможностите за възстановяване и/или създаване на нов тролейбусен транспорт като част от оптимизираната мрежа на обществения транспорт.
Изискванията към участниците в процедурата са през последните 3 години да са изпълнили поне два договора за оптимизиране на маршрутни мрежи или предпроектни проучвания за инвестиции в градския транспорт. Също да имат реализиран общ оборот не по-малко от 1 млн. лв. за 2011, 2012 и 2013 г.

Общата прогнозна стойност на консултантското проучване е 586 749 лв. без ДДС. Средствата са предвидени в бюджета на проекта "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив". Срокът за изпълнение е 6 месеца. Оценяването ще стане по два показателя: техническо (70 т.) и ценово предложение (30 т.).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване