06/05/14 08:10
(http://www.klassa.bg/)

Симеон Сакскобургготски: Бъдещето на Европа е повече Европа

 За Европа няма нищо друго освен повече Европа и повече обединение. Това заяви в интервю за БГНЕС бившият български монарх /1943-1946/ и министър-председател /2001-2005/ Симеон Сакскобургготски.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто.

БГНЕС: На последните европейски избори мнозинството от европейските граждани не гласуваха, а други дадоха гласа си за крайнолеви и крайнодесни партии. Означава ли това, че съществуващият политически модел е в дълбока криза? Удар ли е това срещу традиционните десни и леви партии?

Симеон Сакскобургготски: Не бих обобщавал, защото това е повърхностно. Трябва да се анализира, да се видят причините и най-вече да не се преувеличава това, което се е случило.

Много е жалко, че хората не са гласували. Може би още не са разбрали колко е важен Европейският парламент като инструмент за обединението на Европа. Постоянно повтарям това и насърчавам всички да гласуват, защото това е най-добрият начин да се укрепи демокрацията и всеки да си каже думата, вместо да стои настрана, а после да критикува, въпреки че не е участвал.

Относно крайнолевите и крайнодесните, това са явления в кризисни моменти. Ако човек си даде труда да прочете историята и върне лентата, това не е нещо ново, не е нещо фатално и още по-малко трайно. Ние също така знаем, че крайното е в малцинство. Мнозинството се намира в центъра и в традиционните партии. Това го споделям, без да взимам страна, просто като констатация на човек, който е чел много история и е видял вече немалко неща.

 

БГНЕС: Всъщност тези избори не потвърдиха ли правилността на вашето желание българите да гласуват задължително?

Симеон Сакскобургготски: Това вече е голям спор. Има няколко държави, които са го приели (задължителното гласуване). Мисля, че то е много здравословно, особено при нагласи, когато хората казват, че моят глас няма да бъде зачетен. Въпросът обаче тук е да гласуват всички, това е силата на демокрацията. Съжалявам, че на този въпрос не се гледа така.

Що се отнася до това дали задължителното гласуване може да бъде прието в нашето общество, това може би ще го видим на следващите избори. Това наистина е интересен въпрос. В момента в обществото донякъде липсва интерес от обществото или недоразбирането колко е важна европейската тема, колко е важна ролята на парламента. Сегашните избори бяха особено значими за ролята на Европарламента, която се засилва. И е хубаво е да имаме и ние (българите) глас по този въпрос

 

БГНЕС: Ще успеят ли новите Европейски парламент и Европейска комисия да намерят правилното решение, правилния път, защото предишното евроръководство някак си не успя?

Симеон Сакскобургготски: Тук вече не бих се произнесъл, но аз съм твърдо убеден, че за Европа няма нищо друго освен повече Европа и повече обединение. Дълбоко съм убеден, че това е единственото бъдеще за Европа и оттам за нас.

 

БГНЕС: Тоест твърдо можем да кажем "Не" на Европа на две скорости.

Симеон Сакскобургготски: Ние сме една Европа с 28 страни членки и това е важното.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване