06/05/14 06:48
(http://www.klassa.bg/)

Следователите – доведените деца на правосъдието

 В Националната следствена служба работят 78 следователи при щат от 90 души. В НПК не е записано нито едно конкретно престъпление, което службата по закон трябва да разследва. Средната натовареност на следователите там е между 8 и 10 дела на година.

При встъпването си в длъжност в края на миналата година Евгени Диков, новият директор на Националната следствена служба (НслС), обяви, че „следствието е в клинична смърт“. Но вместо заупокой заяви: „Не искам да съм свещеник, а лекар за системата“, и посочи от упор проблема - новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), който де факто остави следователите без работа! Преди половин година Диков прогнозира, че промяна може да настъпи, ако се създадат обективни критерии, по които окръжните прокурори трябва да възлагат дела на следователите. 

Половин година по-късно новият ръководител на НСлС направи една крачка повече - в доклад до главния прокурор Сотир Цацаров предлага от НПК да се изземат над 30 престъпления, разследвани от полицията, и да се дадат на следователите. Смело, като се има предвид какви огромни усилия бяха положени, за да бъдат отнети правата им по разследването!

Предложението е стъпило на обективен анализ от работата на работна група под ръководството на зам.-шефа на НСлС Кънчо Митов за средната натовареност на следователите и разследващите полицаи в страната в периода 2011-2013 г. Равносметката показва, че броят на досъдебните производства, възложени на следователите от окръжните прокурори, се е увеличил два пъти - от 1198 през 2011 до 2309 за 2013 г. „Просто окръжните прокурори предпочитат сложните дела да отиват при квалифицираните и по-опитни следователи“, обясни г-н Диков . 

Има и куриози в обратен смисъл - сложни дела се възлагат на полицаи, които не са в състояние да се справят с тях. Почти като анекдот в следствието разказват случай, при който злоупотреба с ядрени материали била възложена на полицай в Елин Пелин! Човекът не знаел какво да прави, а американските специалисти, дошли нарочно да обучават нашите спецове за тънкостите по разследване на такива дела, се хванали за главата.

Пълна екзотика

По закон 430 високообразовани следователи разследват под 3-4% от престъпленията - пълна екзотика. Това са престъпления срещу републиката по глава първа от НК - измяна , предателство ,шпионство и др.,които са изключителна рядкост. На следователите се пада и скромен дял от престъпления, извършени чужбина от български граждани или чужди граждани, когато се засягат интересите на България и на български граждани. Незначителен е и броят на делата срещу лица с имунитет, членове на Министерския съвет, съдии, прокурори и следователи или от държавни служители в Министерството на вътрешните работи или в Държавна агенция „Национална сигурност“, както и от служители на ДАНС в качеството им на разследващи органи. В края на м.г. главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че един от основните му приоритети за 2014 г. е свързан със

събуждане

на следствието. Призна, че следователите не са виновни за слабата си натовареност, защото върху тях е имало „всякакви законодателни експерименти“. За да е „близо“до проблема, в началото на годината той дори със заповед задължи окръжните прокурори да информират ВКП за сложните дела, които възлагат на следователите и НСлС. Ще му стигне ли хъсът да поиска и законодателни промени, които да възкресят, макар и частично, квалифицираното разследване от следователите? Ще видим. Във всеки случай след девет години експерименти е време единствено посочените в конституцията като разследващи престъпления - следователите, да спрат да се чувстват като доведените деца в системата. 


През зъби „закриха“ следствието
 
„Закрихме следствието...“ С тази реплика, изречена през зъби от депутата на БСП Любен Корнезов, през октомври 2005 г. приключи най-драматичната промяна в новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), която практически ликвидира дотогавашните следствени органи. Пет минути след приемането на закона в парламента пристигна еврокомисарят по разширяването Оли Рен, който поздрави България за изпълнения ангажимент.
 
Именно тогава парламентът прехвърли почти всички функции на следствието към дознателския апарат на МВР, а на следователите - дела под 3-4% от престъпленията, записани в НК. По настояване на Брюксел в навечерието на присъединяването ни към ЕС България трябваше да „ликвидира“ централизирания модел на българското следствие.
 
На мушка
 
Още от 1997 г. Европейската комисия отправяше препоръки към страната да приключи с дублирането на дейности в досъдебното производство. На мушка винаги бяха непонятните компетенции на централизираното следствие, чиято работа по наказателните дела е единствено в услуга на прокуратурата.
 
След „ликвидацията“ остана във въздуха въпросът - какво ще се случи с 550-те следователи от териториалните подразделения из цялата страна. По-голямата част от тях имаха необходимия стаж и статут на несменяеми магистрати. Никой не можеше да ги извади от съдебната система, защото длъжностната им характеристика е записана в конституцията - следователите „осъществяват предварителното производство по наказателни дела“.
 
Така близо четири години квалифицирани следователи стояха встрани от разследването. И се сдобиха с имиджа на най-скъпоплатените безработни, макар че нямаше нищо по-ужасно от това подготвените следователи да стоят без работа. Това продължи до 2009 г., когато промени в Закона за съдебната власт отредиха преминаване на следователите заедно с Националната следствена служба (НСлС) под крилото на прокуратурата.
 
НСлС мина под ръководството на главния прокурор, а директорът й получи статут на заместник главен прокурор. Окръжните следствени служби станаха отдели към окръжните прокуратури. Тогава законът позволи и на окръжните прокурори да възлагат дела от фактическа и правна сложност на следователите.
 
Промяната бе извършена на ръба на конституцията, а от могъщата следователска структура в цялата страна не остана нищо. По-добре е ужасен край, отколкото ужас без край, коментира принудителната безработица в следствието тогавашният му шеф Бойко Найденов
 
Пито-платено
 
Факт е, че по настояване на Брюксел у нас бе създадена разследваща полиция, която замести централизираното следствие. Добра или лоша - това вече е вътрешен проблем. Но както в много страни, така и у нас има място за отделно магистратско разследване, извършвано от следователи под крилото на прокуратурата. В много случаи това разследване позволява по-голяма независимост и в крайна сметка върховенство на закона.
 
Пък и добре е да има един малък остров, който да не е подчинен на изпълнителната власт. Какви престъпления ще нищят осиновените от прокуратурата следователи - също вече е чисто български въпрос. Няма никаква пречка те да бъдат използвани като елитна група за разследване на най-трудните дела.
 
Пред еврокомисарите България козирува по най-важния ангажимент - от централизираното следствие остана само споменът. Време е политиците ни да проумеят това. И да не приклякат, без някой да ги натиска.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване