06/05/14 06:26
(http://www.klassa.bg/)

Ще се съобразим с ЕК за “Южен поток”

 Държава член сме на ЕС и трябва да се съобразим с препоръките на Еврокомисията. Това заяви вчера в Народното събрание икономическият министър Драгомир Стойнев по повод започналата наказателна процедура срещу България за проекта „Южен поток”.

 

Когато встъпих в длъжност, срещу страната ни имаше 2 такива процедури и бяхме стигнали до съд.

 

В постоянен

 

диалог сме с ЕК

 

В сряда получихме официалното писмо от нея и смятаме да отговорим по най-добрия начин и да се вземе най-правилното решение. На този етап считам, че не е нарушена процедурата за избор на изпълнител на проекта, защото това не е публично дружество. Да не забравяме, че проектната компания е 50% собственост на „Газпром” и 50% на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Не се харчат публични средства. Както неведнъж съм заявявал, няма да платим нито стотинка за този проект.

 

За частичното транспониране на третия енергиен пакет на ЕС в нашето законодателство се предприеха нужните действия и двете жалби бяха оттеглени, припомни министърът и призова въпросът с наказателната процедура да не се политизира, защото това не е в наш интерес.

 

„Европейската комисия действа обективно и нашата задача е всичко да бъде изчистено. Нямам притеснения за процедурата”, поясни министърът.

 

„В постоянен диалог съм с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер”, каза още Стойнев. „Във вторник той изпрати поредното писмо с информация за преговорите между ЕС, Русия и Украйна за транзита на газ. Надяваме се на добър резултат и да не се стигне до газова криза”, добави той.

 

По време на изслушването му в икономическата комисия на НС министърът информира народните избраници за проверката от страна на Европейската сметна палата на изпълнението на проекти по ОП „Конкурентоспособност”. „От нас се иска информация за 5 проекта, одобрени през 2010 г.”, обясни Стойнев. „За мен е важно да сме чисти, защото

 

най-важен

 

е имиджът

 

на страната

 

и няма значение кое правителство е било на власт”, обясни той.

 

За следващия програмен период икономическият министър прогнозира, че първите процедури по мярката за технологично обновление ще тръгнат още през септември.

 

На въпрос за рисковете пред туризма заради кризата в Украйна Стойнев отговори, че няма откази от чартърни полети от Русия и правителството прави всичко възможно да не допусне негативни последици в сектора.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване