06/06/14 07:09
(http://www.klassa.bg/)

US войник приел исляма по време на пленничеството си при талибаните

 Американският войник Бауи Бергдал, който беше освободен миналата седмица от афганистанските талибани, по време на петте години плен е приел исляма и дори нарича себе си "муджахедин" – воюващ срещу "неверниците", които според талибаните са американците, съобщава телевизионният канал Fox News, позовавайки се на тайни документи, с които разполага.

Според тв канала, Бергдал се е "побратимил" с членове на движението "Талибан" и е заявил, че иска да се присъедини към муджахидините. Той също така играел футбол с талибаните и участвал в учебни стрелби с автомат Калашников. В един момент той получил разрешение от талибаните да носи оръжие. Въпреки това, неговите отношения с тях не винаги са били розови. Дълго време той е бил охраняван от близо 200 души. Веднъж избягал и останал на свобода пет дни, но бил отново заловен и държан известно време в желязна клетка, посочва Fox News.

Документите, с които разполага телевизионният канал, са били подготвени от компанията Eclipse Group, която има тесни връзки с Пентагона. Тя се оглавява от Дюи Кларидж - бивш високопоставен служител на ЦРУ, съден по делото "Иран-контри" и помилван от президента Джордж Буш-старши.

Бергдал изчезна, след като напусна базата си в южната афганистанска провинция Пактика на 29 юни 2009 година. Скоро стана известно, че той е в плен на талибаните. Миналата седмица беше обявено, че сержантът е освободени в замяна на петима талибански командири. Съгласно условията на размяната, освободените талибани са прехвърлени в Катар и трябва да останат там една година.

Американската администрация е изправена пред вълна от критики от страна на опозицията след освобождаването на Бергдал. Републиканците в Конгреса искат да организират изслушвания за това дали е законно президентът Барак Обама да одобрява размяна на затворници без знанието на Конгреса. Освен това има данни, че Бергдал може и да е дезертьор и че при операцията по неговото издирване са били убити шестима американски войници.

Обама заяви в четвъртък, че не смята да се извинява за освобождението на Бергдал, тъй като спасяването на военнопленници е свещен дълг на властите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване