06/06/14 06:45
(http://www.klassa.bg/)

US законопроект за намаляване на енергийната зависимост на Украйна от Русия

 В Конгреса на САЩ в четвъртък бе представен законопроект за намаляване на зависимостта на Украйна от руски енергийни източници, предвиждащ модернизация на отоплителната инфраструктура и съоръжения за добив на природен газ.

Авторът на документа, който бе обсъден в сенатската комисия по външни работи, е авторитетният сенатор демократ Едуард Марки. Според него, в съответствие със законопроекта, се планира "удвояване на финансирането на Държавния департамент на САЩ, Агенцията за международно развитие на Експортно-импортната банка, Корпорацията на частните чужди инвестиции и Американската агенция за търговия и развитие", с цел Украйна да бъде подпомогната да модернизира енергийната си система.
Украйна "може да увеличи енергийната си ефективност с 10 на сто през следващите две години, а в рамките на пет години - с 50 на сто", заяви Марки. Според Световната банка, Украйна може да намали наполовина потреблението на природен газ за отопление, ако бъдат ремонтирани газопроводите и бъдат подменени старите котли.
Някои депутати призоваха за значително увеличение на износа на американски газ, което би позволило да се намали енергийната зависимост на Украйна от Русия. Въпреки това, експертите смятат, че САЩ не могат да започнат доставки на втечнен природен газ на световния пазар преди 2015 г. Освен това Украйна няма пристанище за приемане на втечнен природен газ от САЩ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване