06/06/14 16:39
(http://pik.bg)

Политолог: БСП се опита да опровергае, че ДПС управлява

Политолог: БСП се опита да опровергае, че ДПС управлява

Пресконференцията на БСП се опита да опровергае наложилото се мнение, че ДПС диктува в държавата. Това каза политологът Първан Симеонов, цитиран от "Фокус".

„Първо, нямаше ясен отговор на въпроса, който занимава всички, а именно, кога ще са предсрочните парламентарни избори. Но въпреки това, горе-долу се очерта визията на Сергей Станишев и тя е за есента. В известна степен дори по-рано от това, което ДПС предложи. Станишев смени темата. Хвърли въпроса за задължителното гласуване, като своеобразно „разлайване на кучетата” в друга посока. БСП сваля гарда или поне Станишев го прави. Явно ще се върви на избори още тази година. Като че ли отпадна възможността БСП да пробва, да удължи престоя си във властта”, обясни той.

Според Симеонов, чрез засягане на темата за задължителното гласуване Сергей Станишев е постигнал три неща: „Първо – протакане, например докато се реши въпроса за неговата лична политическа съдба и продължението на неговата лична политическа биография. Второ – смяна на темата, което даде малко глътка въздух и смени въпросите на журналистите, както и темите за коментар в медиите. И трето – това беше действително опит за натриване на носа на ДПС по една проста логика и тя е всяко задължително гласуване или всяко насърчаване на гласуването, вдига активността, и олекват партиите, които разчитат на твърди и контролирани гласоподаватели. Само че тук трябва да се направи едно много важно уточнение. По този начин Станишев казва на ДПС: „Не вие ще решавате, защото ние можем да се разберем с всички останали и без вас”. Вие виждате, моментално подобна теза защитиха и ГЕРБ, и „България без цензура”. Референдум с подобно предложение предлагаше и самият президент. Тоест БСП каза: „Вие сега ще се опитвате да бъдете балансьори, от вас да зависи властта в България, но ние пресичаме тези ваши планове”, обясни Първан Симеонов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване