06/06/14 21:49
(http://pik.bg)

Политологът Първан Симеонов: ДПС се опитва да наклони везните в дясно

Политологът Първан Симеонов: ДПС се опитва да наклони везните в дясно

ДПС се опитва да наклони везните в дясно. Това каза пред "Фокус" политологът Първан Симеонов. „В същото време ДПС ми се струва, че искаше отново да влезе в ролята си на „диспечер”, който раздава властта в България. Сега ще наклони везните надясно, през това време десните ще свършат черната работа икономически, а левите ще си решат проблемите.

Те отново ще застанат на кантар, тогава ние ще наклоним везната наляво. Това е ролята на балансьора ДПС, която бяхме позабравили. Това, което днес направи Станишев показа, че той правилно е разчел тези планове и казва на ДПС: „не си правите илюзиите, че ще зависи от вас“.

Признавам, това е доста емоционален политически момент. Аз лично прочетох обида в изказването на Станишев. Той явно беше обиден от поведението на ДПС и ми се струва, че реагира емоционално. Затова си мисля, че този ход със задължителното гласуване не работи кой знае колко за партията, а просто обслужва конюнктурата на момента. Много конюнктурен ход ми се струва, не виждам план, не виждам стратегия”, каза Първан Симеонов.

„Виждате, че вятърът духа надясно. Тоест очевидно е, че преобладаващите предпочитания са ГЕРБ да е следващото управление. И на трето място – все пак не забравяйте, че Борисов също е играч, който често преследва лична политическа перспектива, не толкова партийна и не е изключено в един момент едно евентуално дясно-центристко управление с някаква подкрепа на ДПС, под каквато и да било форма, да бъде възможно, просто защото Бойко Борисов правилно си прави сметката, че ако примерно той играе за президент. Той си има вече отделна политическа траектория. Тоест той ще бъде едно, а пък партията ГЕРБ ще бъде нещо друго”, допълни той.

По думите му, това не се вижда за пръв път, но е прекалено рано за такива прогнози. Ако се приеме задължителното гласуване, няма как от сега да се прогнозира, как ще изглежда следващият парламент – дали няма да има протести, що за хаос предстои. Тази тема беше като хвърляне масло в огъня. По никакъв начин не даде план за излизане от политическата ситуация, който лично аз очаквах да чуя, напротив – заплете се съвсем нов възел от въпроси, каза още Първан Симеонов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване