06/07/14 08:14
(http://www.klassa.bg/)

$386 500 за флаг от десанта

 Аукционна къща “Бонъмс” отбеляза 70-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия на 6 юни 1944 година с търг в Ню Йорк, на който бяха

 

изложени над  350 експоната

 

свързани с Втората световна война.

 

Най-скъпият лот стана знамето, което е било издигнато на американския десантен кораб LST-493, прехвърлил съюзнически войски в Нормандия. Флагът бе продаден за 386 500 долара. Според представители на аукционната къща в частни ръце има само два такива флага.

 

Организаторите се надяваха да спечелят от платнище с размери 91,5 на 99 см, но в крайна сметка взеха много по-малко от очакваното – 35 000 долара. Името на купувача на военната реликва не бе разкрито, знае се само, че е участвал в търга по интернет.

 

На търга също бе представена немска шифровъчна машина “Енигма”, създадени след 1941 година. Тя бе купена за 92 500 долара.

 

Вниманието на колекционери привлякоха и информационните бюлетини, които са били публикувани ежечасно по време на войната от агенция Dow Jones. В тях се описват първите боеве по Северното крайбрежие на Франция на 6 юни 1944 г. Тази колекция бе продадена за 12 500 долара.

 

Знаменитият плакат “Запазете спокойствие и продължавайте в същия дух” (Keep Calm and Carry On), публикуван през 1939 г. от британското Мини-стерство на информацията с цел

 

поддържане на  духа на бойците

 

бе продаден за 27 500 долара.

 

Не се намери купувач за рисунки с молив на мястото Mulberry Harbour, използвано от съюзниците като временно пристанище на брега на Нормандия. “Бонъмс” очакваше да получи за тях 70-100 000 долара.

Сбирката на Родни Браун

Родни Браун
Повече от половината от лотовете са от сбирката на 71-годишния американски военен историк и колекционер Родни Браун. Той започва да събира предмети, свързани с Втората световна война, още на десетгодишна възраст. “Всеки един от представените на аукциона артефакти има уникална история. Всички са били свидетели на най-големите събития от Втората световна война и показват мъжеството не само на отделни личности, но и на цели народи”, казва сътрудникът в отдела за книги и ръкописи на “Бонъмс” Том Лемб.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване