06/07/14 08:16
(http://www.klassa.bg/)

Гледаме под лупа европроектите

 „Ще направим допълнителен одит на извадка от проекти по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР), които ще подберем на случаен принцип”. Това обяви вчера министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от БНР.

 

Според нея няма място за притеснения, но ако се констатират нередности, ще бъдат предприети мерки по налагане на финансови корекции към съответните бенефициенти. „Бенефициентите, без значение общини или министерства, трябва да спазват стриктно законите и процедурите”, смята тя.

 

По думите й за страната е важно

 

системите за финансово правление да са на ниво

 

и да хващат своевременно пропуските, защото ние трябва да пазим интереса на европейския и българския данъкоплатец. Относно спрените от Еврокомисията междинни плащания за 90 млн. евро по ОПРР Десислава Терзиева обясни, че това се отнася само за 2 от приоритетните оси - „Интегрирано и устойчиво градско развитие” и „Устойчиво развитие на туризма”. По останалите - „Регионална и местна достъпност”, „Местно развитие и сътрудничество” и „Техническа помощ” - плащанията не са прекъснати.

 

„Това е едно рутинно писмо, рутинна процедура

 

- да се спират временно плащанията при констатации от страна на ЕК, че има някакви неточности или нередности”, поясни регионалният министър. „Веднага след като получихме писмото, възложих да се направи спешен анализ на констатациите в писмото, за да видим наистина ли и докъде има допуснати нередности”, допълни министърът. „Предварителните констатации визират нарушение в обществените поръчки. Липсата на предварителен одитен доклад обаче ни затруднява в тълкуването на констатациите, които са представени твърде общо”, подчерта Терзиева и съобщи, че практиката показва, че при усвояването на евросредствата основният препъникамък е свързан с обществени поръчки.

 

„Управляващите органи трябва да засилят контрола

 

и това е ясно за всички ни. Според мен е необходимо да има както релевантни методически указания от Агенцията по обществените поръчки и управляващите органи, така и качествено обучение на всички по веригата”, каза още Терзиева и допълни, че е много важно системите за финансово управление и контрол да са на ниво и да хващат своевременно нарушенията, защото трябва да се пази интересът на европейските и българските данъкоплатци.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване