06/07/14 08:26
(http://www.klassa.bg/)

Нова мода сред кралете: пенсиониране

 Испанският крал Хуан Карлос I обяви тази седмица, че се отказва доброволно от трона си, като предизвика шок сред почитателите на традиционната монархия, а републиканците веднага поискаха отказване от досегашната система.

 

Абдикацията на Хуан Карлос далеч не е първият случай в съвременна Европа, когато монарх се отказва от короната си в полза на посочен от него приемник. Само в рамките на малко повече от година още две короновани особи – владетелите на Холандия и Белгия – слязоха от троновете си по своя собствена воля. Тъй като в Стара Европа все още съществуват цели 12 монархии, това означава, че от 2013 г. до сега една четвърт от тях са сменили монарсите си по тяхно желание. Вярно е, че времената, когато европейските принцове изтръгваха властта от своите короновани роднини с помощта на

 

кинжал или пълна с отрова чаша

 

отдавна минаха, но днес определено можем да смятаме, че се е родила нова тенденция – на пенсиониращите се монарси. Дали заради болест, дали заради старост, или с цел да влияят на следващото короновано поколение, европейските крале все по-често избират уюта на спокойните старини. Но защо трябва това да ни учудва, след като неотдавна цял папа излезе в пенсия? Всички помнят безпрецедентния отказ на Бенедикт XVI от светия престол и избирането на Франциск.

 

Бъдещият крал на Испания Фелипе VI, който ще поеме престола от баща си Хуан Карлос, когато в закона се впише тази възможност, ще трябва да повдигне авторитета на отслабената монархия в обстановка на икономическа криза и сепаратизъм.

 

Абдикацията е подготвяна от месеци, но вероятната причина сега Хуан Карлос да абдикира е влошеното му здравословно състояние. „Той се завърна много уморен от последното си пътуване в Саудитска Арабия. Май не е много добре със здравето”, отбелязва неговият приближен Луис Паласиос Банюелос от университета „Хуан Карлос”. Други обаче не поставят здравословните причини на първо място. И напомнят, че имиджът на краля пострада от скандали като лова на слонове в Ботсуана през 2012 г. и корупционната афера, довела до обвинения срещу по-малката кралска дъщеря Кристина и съпруга й Иняки Урдангарин.

 

Кралят беше икона на демократичния преход, последвал диктатурата на Франко (1939 - 1975 г.), но рейтингът му е спаднал до 41%, сочат януарски данни на социолозите. Днес синът му, подготвян още от малък да наследи престола, печели симпатиите на 66% от испанците, които

 

харесват високия 1,98 м строен мъж

 

и им допада сериозната му и същевременно добродушна усмивка.

 

Фелипе е роден през 1968 г., когато в семейството на бъдещите крале на Испания Хуан Карлос и София вече има две дъщери – Елена и Кристина, но в Испания повелята е мъж да наследи трона. През 1993 г. принцът завършва право в Мадридския автономен университет, а през 2004 г. сключва брак с известната испанска тв журналистка Летисия Ортис Рокасолано. Съпрузите имат две дъщери – инфантите Леонор и София.

 

Испанската кралска фамилия е родствена на Симеон Сакскобургготски – Хуан Карлос и Симеон са потомци на Анри IV. Двамата са трети братовчеди по линия на неаполитанските Бурбони. Техният общ прапрадядо Фернандо е последният крал на Двете Сицилии, както е било официалното название на южната апенинска държава преди обединението на Италия. Княгиня Мария-Луиза (бабата на Симеон и майка на цар Борис III) и дядото на крал Хуан Карлос по майчина линия – принц Карло, са първи братовчеди.

За първи път от 123 г. мъж носи холандската корона

Крал Вилем-Александър, майка му Беатрикс (най-вдясно) и семейството му приветстват поданиците си.
На 30 април 2013 г. холандската кралица Беатрикс, тогава на 75 г., подписа документ за абдикация. От този момент по-големият й син Вилем-Александър автоматично стана крал, а вече бившата кралица носи титлата Нейно Кралско Височество принцесата на Холандия Беатрикс, принцеса на Оран и Насау.

 

Така Вилем-Александър стана първият монарх от мъжки пол в Холандия за последните 123 г., а също и най-младият владетел в Европа, тъй като беше „само” на 46 г.




Елизабет II ще си ходи, ама друг път

Кра-лица Ели-забет II нееднократно е коментирала, че поема работата на монарх доживот.
Все повече британци допускат възможността 88-годишната кралица Елизабет II да абдикира по здравословни причини. Открит остава обаче въпросът кой ще наследи престола след нейното оттегляне. Немалко наблюдатели на Острова смятат, че принц Уилям, който е втори поред наследник на британския трон, ще прескочи баща си Чарлз и ще стане следващият крал на страната. Така днешният принц Уилям ще е бъдещият крал.

 

В началото на тази година обаче в Бъкингам бяха извършени промени, които водят до мисълта, че все пак Елизабет ще предаде короната на законния й наследник, а именно принц Чарлз. Там е работата, че за пръв път пресофисът на кралицата се сля с този на сина й. Това не се е случвало преди и според запознати е първата стъпка към предаването на трона в ръцете на Чарлз, макар кралица Елизабет II винаги да е твърдяла, че няма да абдикира.

 

Чарлз, който е най-дълго ненаследилият трона принц в цялата история на британската монархия, освен това се радва и на симпатията на поданиците на Нейно Величество, мнозинството от които смятат, че би бил добър крал. Последната дума обаче ще има Елизабет II, а както е известно, още при възкачването си на трона тя е заявила, че поема работата доживот.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване