06/07/14 08:12
(http://www.klassa.bg/)

Нормандия събра световните лидери

 Нормандското крайбрежие буквално се възпламени в четвъртък вечер, когато плажната ивица, където преди 70 години беше извършено дебаркирането на съюзническите сили, се озари от зрелищни фойерверки, предаде Франс прес.
 
Двамата големи разговаряха за кратко и неофициално
В последния момент

 

Президентът на САЩ Барак Обама и руският му колега Владимир Путин са разговаряли за кратко по време на тържествата по случай 70-годишнината на десанта на съюзниците в Нормандия, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на източник от канцеларията на френския президент Франсоа Оланд. Служител на Белия дом потвърди, че е имало „неофициална” среща между Обама и Путин, продължила 10-15 минути. И Кремъл потвърди, че е имало кратък разговор между Путин и Обама, предаде ИТАР-ТАСС.

Драконовски мерки за сигурност

ЕПА
US ветерани на гробището в Колвил сюр Мер
За възпоменателните чествания мерките за сигурност са драконовски. На всички церемонии се очаква да присъстват общо 1 милион души. Честванията ще продължат до неделя. Очакваше се освен 8000-те гости на шоуто на плажа на Уистреам вчера там да има и 10 000 души за възпоменателната френско-американска церемония на гробището в Колвил сюр Мер. За да гарантират сигурността на гостите, са мобилизирани 12 000 души - полицаи, военни, пожарникари. За здравето на гостите се грижат 900 парамедици и пожарникари, 400 медицински сестри и над 300 доброволци. Седем медицински пункта са обособени в зоните на честванията. Преди началото на вчерашните церемонии потомци на военни, участвали в дебаркирането, и жители на Нормандия пък забиха на плажната ивица Голд бийч до град Анел 20 000 книжни британски знамена с думите “Благодарим ви” върху тях.


Барак Обама: Оттук започна шествието на демокрацията по света

 
„Омаха, Нормандия - от този бряг тръгна демокрацията: от Западна Европа на изток, от Южна Америка към Югоизточна Азия вече 70 години се разширява демократичното движение. Нищо от това нямаше да се случи без мъжете, които бяха готови да пожертват живота си. Те воюваха, за да можем ние да живеем в мир. Те се жертваха, за да бъдем ние свободни. Те се сражаваха с надеждата, че ще дойде ден, когато вече няма да има нужда от войни”, каза президентът на САЩ Барак Обама, отдавайки вчера почит на тържествата в Нормандия към стотиците американци, убити и ранени при военната операция. Той говори на церемонията на американското военно гробище в Колвил сюр Мер. Именно там, на плажа с кодовото название Омаха бийч, са били едни от най-кръвопролитните боеве при дебаркирането на американските войници, посрещнати с яростен огън от германските войски. Под всеки от 9387-те мраморни камъка там е погребан американски войник.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване