06/07/14 12:22
(http://pik.bg)

Откриват Женския пазар в София през юли

Откриват Женския пазар в София през юли

През юли месец, със сигурност, Женският пазар ще започне да действа, а иначе официалното откриване ще бъде определено от кмета. Това каза главният архитект на Столична община Петър Диков, съобщи "Фокус". „Всъщност, забавянето е налице, но е обяснимо, тъй като по време на работа възникнаха неща, които трябваше да оправим допълнително. Най-тежко беше да направим една сериозна реконструкция на канал и изграждане на нова преливна шахта на ул. „Цар Симеон”. Нещата вече са приключили, откъм тежката строителна част, и остават основни довършителни работи по настилките”, каза той. 

На въпрос каква е стойността на проекта, арх. Диков отговори: „Не мога да кажа точно колко струва целият проект, но е около 7 милиона. Той се направи по програма “JESSICA” и мисля, че е един добър пример колко добре работи един такъв финансов механизъм. Това е т.нар. револвиращ финансов механизъм на Европейския съюз, където финансирането става по кредит, тоест парите се възстановяват по класическата кредитна схема. Тук има и едно добро съчетание на полезност на проекта и пазарност на проекта – още когато ти се одобрява тази схема от финансиращата банка, ти трябва да докажеш, че тези пари, които взимаш по “JESSICA”, си в състояние и имаш план как да възстановиш. Тази програма е револвираща, защото с възстановените пари от тази схема се регенерира фонда, който после дава нови заеми за други проекти”. 

"Женският пазар беше една изключително тежка язва за центъра на София – изключително мръсно, напукани настилки, амортизирани павилиони, боклуци и т.н. Няма нужда да обясняваме защо трябваше да се направи тази реконструкция – всички сме минавали от там преди година”, допълни арх. Петър Диков.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване