06/07/14 08:09
(http://www.klassa.bg/)

Предсрочен вот - а сега накъде?

 Какви са сценариите за развитието на политическата ситуация у нас след изявлението на Лютви Местан за вариантите на предсрочни парламентарни избори и как би изглеждал един бъдещ парламент? Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че Столетницата е готова да обсъди с всички политически партии възможни дати за изборите и ролята на служебното правителство. Кога е най-добре да се проведе предсрочен вот? Публикуваме позиции на известни социолози и експерти.

Живко Георгиев, социолог: Отлагането няма да е за доброто на България

 
Всъщност вече няма значение точно кога ще се проведат предсрочните избори. Това е без особено значение, колкото по-бързо, по-добре. Резултатите на БСП показаха неадекватните действия на ръководството й. Според мен единствената дилема, която се опитват там да решат в момента, е как някои хора да останат в ръководна позиция в БСП. Най-логичното решение е оставка на това ръководство.

 

Напълно е възможно вотът да се проведе до края на годината. Иначе не виждам кой в подобна ситуация ще разработва бюджет за догодина. Най-честното решение са по-бързи избори. Не мисля, че отлагането ще бъде за доброто на България.

 

Идеята за задължително гласуване бих коментирал като неразбиране на ситуацията. Ръководството на „Позитано” е разочаровано от народа и от електората си. Надява се на последната магия едва ли не, че задължителен вот ще укрепи Столетницата. Няма как да се случи подобно нещо.

Проф. Михаил Константинов, математик: 12 октомври е добра дата
Ясно е, че няма връщане назад. Предсрочни избори ще има. Добрата дата за един такъв вот според мен е първата половина на октомври. Защо не на 12 октомври. 26 октомври не е удачно, тъй като е Димитровден и не е редно да се провеждат избори точно тогава в една християнска държава. Нормалният цикъл за провеждането на едни предсрочни избори е 90 дни. Така че ако се върнете 90 дни назад от 12 октомври, ще получите датата 12 юни. Тогава трябва да започнат консултациите за разпускането на парламента и да речем към 12 юли президентът да издаде два указа. Единият за разпускане на Народното събрание, а другият - за назначаване на служебен кабинет.

 

Възможно е да има и поправки в Изборния кодекс, с които гласуването да стане задължително, защото това е стара идея и на ГЕРБ. А и ГЕРБ с БСП дори имат конституционно мнозинство. Затова, ако се счита, че има конституционни пречки, за да се реализира това предложение, то тези партии могат да променят конституцията. Но това трябва да стане веднага. Очевидно идеята на БСП се е родила след изявлението на г-н Местан и това е нещо като Империята отвръща на удара.

 

Трябва обаче да предупредя за нещо важно. Само по себе си задължителното гласуване може и да не намали относителното тегло на политическия вот. Това, че гласуването ще стане задължително, ще накара повече хора да си продадат гласа. Те така или иначе ще ходят до урните. Затова на пръв поглед уж е добра идея, но може да се окаже, че не води до промяна. Не е задължително да доведе до отпадане на малките партии, защото тогава ще гласуват повече хора извън твърдите ядра.

Юрий Асланов, социолог: Нужно е споразумение между политическите сили

 
Очевидно е, че изказването на г-н Местан произведе вчерашното събитие. А то от своя страна може би ще доведе и до други събития в близките дни. Това ще принуди партиите да седнат на масата и да уговарят условията за предсрочни избори и други неща, свързани с парламента. Не знам дали това г-н Местан го е планирал като последствие, но то може да се случи.

 

Възможен е предсрочен вот до края на годината. Но трябва да е ясно, че България не може да остане без бюджет. Да се направят избори и следващият парламент да гласува бюджет, който е подготвен от предходен кабинет, може да се случи само ако основните политически сили предварително се споразумеят за това или пък участват в подготовката на бюджета. Това е сложно упражнение, което на теория може да се случи, но на практика предстои да видим дали ще стане. Затова съм на мнение, че може да има предсрочен вот и до края на годината, но е необходимо да има ясно политическо споразумение между политическите сили, да има нещо като зародиш на широка коалиция, която да гарантира, че след изборите няма да има смяна на посоката.

 

Колкото по въпроса за задължителното гласуване, бих казал, че темата иска сериозно анализиране. Такива внезапни и радикални решения, които преследват отстраняването на един очевиден ефект на демокрацията, могат да произведат редици други последици. При всички положения, при едно задължително гласуване малките партии ще изчезнат от парламента. Това не би трябвало да повдига въпроса за образователен ценз, защото става дума за основно право, което се гарантира от конституцията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване