06/09/14 20:08
(http://pik.bg)

Фирмите ни стремглаво губят пазарите зад граница

Фирмите ни стремглаво губят пазарите зад граница

Един от основните мотори на българската икономика - износът, взе да гасне. Националният статистически институт обяви вчера, че през първите четири месеца на годината експортът на нашите фирми към държави извън ЕС се е сринал с 18.4% спрямо същия период на 2013 г. Само за април спадът е още по-жесток - изнесените стоки и услуги са с 22.4% по-малко от април 2013. През април България е изнесла с 3.5% по-малко стоки за страните от ЕС. Общо за първите 4 месеца на годината износът ни за ЕС е намалял с 0.9% в сравнение с година по-рано, пише "Сега".

Най-важните търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Китай, Русия, Сингапур, Обединените арабски емирства и Македония. Не са добри и данните за търговията със страни от ЕС. За периода януари-март е отчетено символично увеличение от 0.1%, което е в рамките на статистическата грешка. 

Още през април стана ясно, че износът, който растеше дори в най-тежките години на кризата, вече не върви добре. Лошите резултати са още по-тревожни на фона на подобрението в ЕС, където са основните ни търговски партньори. "Ако този спад продължи, това вещае едни по-ниски темпове на растеж на икономиката ни", обясни Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ), пише изданието.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване