06/10/14 21:16
(http://e-vestnik.bg/)

Битка в Украйна за контрол на границата с Русия

Алиса де Карбонел
Ройтерс

Добре екипирани военни без опознавателни знаци завземат административни сгради в Източна Украйна. Снимка: от тв екрана

Украинските граничари стоят мрачни и нервни на отдалечения граничен контролно-пропускателен пункт в Мариновка на границата с Русия, опасявайки от нападение от проруски сепаратисти всеки момент. Миналата седмица те отблъснаха нападение от около 150 бунтовници, стремящи се към контрол над пътища за доставки от Русия за вкарване на оръжия и друго военно оборудване. Бунтовниците изоставили два бронетранспортьора, надупчени от картечен огън. Уморен граничар с камуфлажна тениска и шапка с украинската национална емблема заяви, че се бои от най-лошото, ако властите в Киев не изпратят помощ.

“Казаха ни да очакваме подкрепления. Надяваме се скоро да пристигнат. Те (сепаратистките бунтовници) ни обикаляха, стреляйки в продължение на четири-пет часа”, каза граничарят, представил се като Вадим. Неизбухнала противотанкова граната лежи в тревата на около 200 метра от ГКПП-то. Не всички граничари са оказали такава съпротива. Изправени пред по-многоброен и по-добре въоръжен противник, те изоставиха едно ГКПП след друго в седмицата, след като бунтовниците превзеха управлението на граничната служба в Луганск, главния град на областта.

В гневно писмо до министъра на отбраната безсилните граничари от Луганск написаха: “Ние, включително осем от нас, които са ранени от куршуми и гранати, искрено очаквахме помощ от вас, но тя така и не дойде.” Някои от бунтовническите бойци, които се надяват да присъединят територии от рускоезичната Източна Украйна към Русия, казват, че вече могат да се придвижват безнаказано през границата. “Трябват ни оръжия, трябва ни продоволствие от Русия”, каза уморен бунтовник, който пуши силни цигари в кафене в град Донецк. Той поиска да не бъде идентифициран, защото се страхува от наказание, ако неговата страна изгуби конфликта.

Неспособността на Украйна да охранява части от собствената си граница показва военните слабости, с които трябва да се справи президентът Петро Порошенко в опита си да сложи край на въстанието, започнало, след като проруският му предшественик бе свален през февруари. Обещанието му да върне Крим, който бе анексиран от Русия през март, го скарва с президента Владимир Путин. Това затруднява разговорите с Москва за запълване на властовия вакуум на границата, където според Киев Русия безпрепятствено пуска бунтовници.

“Границата не може да се затвори за един ден, а без това да стане антитерористичната операция (срещу сепаратистите) може да трае вечно”, написа украинският военен експерт Дмитрий Тимчук във Фейсбук страницата си. Оставащите под контрола на Украйна ГКПП-та, изградени за митнически контрол, не за водене на война, лежат по външния край на територия, покрита от сепаратистки пътни контролни пунктове, която навлиза в Русия. В отдалеченото ГКПП Червонопартизанск, което е в ръцете на сепаратистите, бунтовниците дават знак за преминаване на редовно появяващите се коли. Един от тях, с традиционен казашки калпак, представил се като Александър, каза, че тамошните граничари са напуснали в дълга автоколона заедно със семействата и оръжията си.

“Пуснахме ги да си тръгнат с оръжията си, за да избегнем сражение. Тъй като бяха в по-слаба позиция, щеше да се наложи да ги убием”, каза той с широка усмивка, в която проблясва златен зъб. Това може да не е празна заплаха. Петима от бунтовниците са миньори на средна възраст, но всички са били в армията, включително и ветерани от съветската война в Афганистан (1979-1989 г.).

“Не съм държал автомат от 21 години, но това не се забравя”, каза 41-годишният Владимир, който казва, че се е бил и в балканските войни през 90-те години. При появата на колона от пет минибуса по неравния път към границата, те реагират мигновено и бързо подготвят противотанков гранатомет и тежка картечница. Минибусите са пълни с жени и деца, които бягат в Русия заради насилието. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване