06/10/14 06:01
(http://www.klassa.bg/)

Вълна от протести срещу монархията в Испания

 Броени дни след като крал Хуан Карлос обяви плановете си да абдикира, хиляди испанци отново демонстрираха против монархията, компрометирана от корупционни скандали. Протестни акции имаше в около 40 града в цяла Испания по призива на леви групировки. В Мадрид според организаторите са участвали 15 000 души, макар че според полицията участниците са били около 4000. Подобни демонстрации имаше и в Барселона, Валенсия, Билбао, Овиедо и други градове. Демонстрантите носеха знамена на Втората испанска република (1931-1939 т.) с червени, златни и виолетови ивици, настоявайки за референдум за политическото устройство на държавата, който да реши дали Испания да бъде монархия или република.

 

Обединената левица, третата сила в испанския парламент, обмисля възможността за референдум за евентуална държавна реформа. Лидерът на коалицията Кайо Лара заяви, че законопроект за референдума ще бъде внесен в парламента през следващите три месеца.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване