06/10/14 06:03
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР поряза исканията на енергото и парното

 Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма намерение да удовлетвори исканията на топлофикациите за по-малко поскъпване на парното, а на трите ЕРП-та - за увеличение на цените от 1 юли. Това става ясно от проекторешенията на енергийния регулатор, които ще бъдат обсъдени публично на 10 юли.

 

Така от началото на следващия месец цената на тока в Западна България (ЧЕЗ) ще се увеличи средно с 0,3%, а в Югоизточна България (ЕВН) и Североизточна България (Енерго-Про) ще падне с малко над 1 на сто.

 

Съгласно решението на ДКЕВР най-скъп ток през деня ще плащат клиентите на Енерго Про - 19,03 стотинки на киловатчас, а най-евтини - тези на ЧЕЗ - 17,99 стотинки на квтч. Абонатите на ЕВН пък ще броят от 1 юли по 18,24 стотинки за всеки изразходван киловатчас през деня.

 

Почти двойно по-евтино ще излиза

 

ползването на нощния ток след предвижданото поредно намаление на тарифите, което за ЧЕЗ е с 0,84%, за ЕВН - с 3,93%, а за „Енерго-Про” - с 3м74 на сто. Най-ниска нощна тарифа от 10 стотинки на квтч от 1 юли ще действа в Югоизточна България. Малко по-висока - 10,12 ст., ще е нощната тарифа в Западна България. Отново най-много ще плащат в Североизточна България - 10,24 ст. на киловатчас.

 

Въпреки недоволството на топлофикациите от заложения скок на парното и опасенията им, че така ще изгубят клиенти, от проекторешението на ДКЕВР става ясно, че регулаторът няма намерение да смъква процента, с който ще се увеличат тарифите от 1 юли.

 

За София, където е основната маса от абонати на парното, това означава 11,6% увеличение на тарифата от 1 юли. Това прави по 10,69 стотинки за киловатчас. В Пловдив предвиденият процент на намаление е 10,3 на сто, при което цената за киловатчас използвана топлинна енергия се получава 9,52 стотинки на киловатчас. Дори след предвиденото поскъпване със 7,1%, най-евтиното парно в страната остава бургаското.

 

В морския град ще плащат от 1 юли по 7 стотинки на киловатчас топлинна енергия. Във Варна новата тарифа ще е 9,72 ст. за квтч, което е увеличение с 11,5% в сравнение със сега действащата цена.

 

Най-малко поскъпва парното в Плевен - с 4,1%

 

Във Враца процентът на увеличение е 9,9 на сто. Най-скъпото парно остава във Велико Търново. След скока на тарифата с 11,4%, цената за абонатите в града става близо 12 стотинки на киловатчас.

 

За сметка на увеличението на цената на парното, ДКЕВР намалява тарифите, по които всички потребители на ток в България плащат електроенергията, произведена от топлофикациите с когенерационни мощности. За столичната топлофикация намалението е с 6,4%, за пловдивската - с 8,8%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване