06/10/14 06:09
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган прилага диктатура на исляма

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

Голямата изборна победа на премиера Реджеп Тайип Ердоган миналата неделя променя изцяло декора в Турция. (На 1 юни в няколко турски градове се състояха избори за местни органи на властта - бел. ред.)

Ислямският премиер вярва, че народът е дал отговор на всички, оспорващи неговата личност във и извън партията му. А самият факт, че Ердоган избра да произнесе победоносната си реч, заобиколен от съпругата и децата си е сигнал, че управлението на страната занапред ще бъде…семейно дело.

Поставяйки до себе си своя син Билял, който за една нощ стана милионер, Ердоган изглежда му е предал и тази приемственост.

И тъй като цифрите са неноспорими, никой не може да подложи на съмнение, че триумфът на ислямистите е лично дело на Ердоган. Той буквално обиколи всички райони на страната, бореше се със зъби и нокти за тази изборна победа, конфронтира се с американците и имама Фетхуллах Гюлен, който може би е по-големият губещ и от турската опозиция на този вот.

Но за да бъдем коректни и да уважим фактите и истината, трябва да кажем - кой друг ръководител, където и да било, забъркал се в скандали и далавери, спрял обожаваните от младите социални мрежи, прогонил съдии, прокурори и военни, в крайна сметка не би загубил избори.

Никой. Само Ердоган би могъл да излезе тримфуращ победител след  предизборна кампания, изпъстрена със скандали, корупция и удари под кръста.

Реджеп Тайип Ердоган обаче няма да прости на воювалите срещу него. Ако те сами не напуснат страната - той вече ги предупреди - ще ги прати в затвора.

Победата го е “опиянила”. Той ще бъде безмилостен на всички нива и ще наложи в страната, бързо и ефикасно, диктутура на исляма, за която премиерът на Турция бленува още от затвора, където бе пратен от генералите преди 18 години.

Ердоган доказа, че помни, той не прощава и не променя позициите си, за да бъде харесван на чужденците.

Него го интересува само обикновеният ислямски гласоподавател и за него мисли, когато управлява. Именно той направлява неговите стъпки. На него Елдоган залага, за да наложи ислямския дневен ред на своето управление.

Ердоган ще бъде жесток не само в собствената си страна, но и извън нея. Той ще продължи конфронтацията с Израел. В първата си реч дори след изборната победа турският министър-председател се спря на Палестина.

Той показа, че е решен да започне “свещена война” срещу генералите, да укрепи връзките на Турция с Иран, който контролира с помощта на тайните служби, и няма да отстъпи нито крачка назад по проблема за Кипър и споровете с Гърция за Егейско море.

Турският премиер даде сигнал, че всяко действие по отношение на изключителната икономическа зона на Кипър и Гърция ще бъде възприето от него като повод за война. Новият Ердоган ще бъде по-жесток и спрямо своите врагове вътре и извън страната.

Той не скри плановете си, нито факта, че вотът на народа е оневинил него, семейството му и близкото му обкръжение.

Разбира се, политическите сблъсъци няма да спрат, а неговите опоненти ще продължат да оспорват действията му и да искат да остави на мира правосъдието да си гледа делата за скандалите и корупцията в страната.

Ердоган е твърдо убеден, че народният вот е оневинил неговата корумпирана “система”. Но дали все пак ще остави съдии и прокурори да си вършат работа без външна намеса? Отговорът на този въпрос ще е знак за това накъде ислямиският премиер води Турция.

БТА

Публикувана на 06/10/14 06:09 http://e-vestnik.bg/20703/erdogan-prilaga-diktatura-na-islyama/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване