06/10/14 07:14
(http://www.klassa.bg/)

Женският пазар отваря на 1 август

 След една година ремонт на 1 август ще отвори най-сетне врати емблематичният Женски пазар в София. Това обеща кметът Йорданка Фандъкова. Столичната община преобрази най-старото софийско тържище в участъка между улиците „Екзарх Йосиф“ и „Кирил и Методий“ с 8,2 млн. лева.

От тях 80 процента са осигурени като нисколихвен заем по европейска програма „Джесика“. Реконструкцията на колоритния пазар продължи с около 3 месеца повече от предвиденото заради дъждовната пролет. Сериозни затруднения на изпълнителя на обекта - фирма „Инос 1“, създаде подмяната на водоснабдителната и канализационната мрежа, които са от 40-те години на миналия век. Вече са сменени електрическите мрежи, уличното осветление и настилките.

Поставени са 12 подземни контейнера за разделно събиране на боклук с обем от един кубик и три големи от три кубика, които са за органични отпадъци. В тях няма да се изхвърлят фасове, затова до кофите ще бъдат поставени пепелници. По-нататък подземни контейнери ще има в цялото тържище и в околното пространство. Подобни кофи за боклук ще се сложат и в пешеходната зона на бул. „Витоша“. В момента се довършват конструкциите на 7 големи сгради. Метал, стъкло и дърво са материалите, от които се изграждат. В тях ще се разположат 90 търговски обекта, в които ще се продава всичко без плодове и зеленчуци, които са изнесени изцяло в частта между „Кирил и Методий“ и „Сливница“. Конкурсът за избор на търговци вече е преминал, като цената е скочила до 60 процента над началната, каза Маргарита Александрова, председател на съвета на директорите на „Пазари Възраждане“.

В една от сградите ще има кафене и художествена галерия, в която ще се провеждат и културни събития. Постепенно ще бъдат обновени и фасадите на сградите в района. До момента собствениците на две от тях са ги санирали и боядисали. От районната администрация са издали предписания за ремонт на още 10 сгради, а две ще бъдат съборени, защото са опасни. Цветни настилки, атрактивно осветление, много зеленина и места за сядане ще оформят пешеходната зона, която ще бъде по-хубава дори от тази на бул. „Витоша“, убедени са от ръководството на „Пазари Възраждане“.

Екрани за пазарна информация, улица на занаятите и места за тематични пазари ще оформят окончателния облик на най-голямото софийско тържище. Проектът предвижда да бъдат изградени детска площадка и две градинки с места за отдих. Три чешмички и една водна площ ще внасят хладина за посетителите на пазара. За да стимулира наемателите си да инвестират в обектите и да се чувстват по-сигурни, ръководството на пазара е увеличило срока на договорите от 3 на 5 години.

„Целта ни е след ремонта на тази част от пазара не да печелим повече, отколкото сега - 1, 5 млн. лв. годишно, а да благоустроим района около него, така че да вдигнем цените на жилищата и да привлечем нови инвеститори“, заяви  шефът на „Пазари Възраждане“ Николай Георгиев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване