06/10/14 16:16
(http://pik.bg)

Политолог: Станишев закъсня с изявлението си за избори

Политолог: Станишев закъсня с изявлението си за избори

Станишев би трябвало първо да е поискал този вот на доверие и след това да прави каквито и да е изявления. Това коментира политологът Емил Георгиев, във връзка с изказването на лидера на БСП, Сергей Станишев. „Сега, ако не получи този вот на доверие какво правим? Ще имаме ли избори в края на юли или ще правим други схеми? Това за съжаление, е политическа и институционална немощ и неадекватност”, допълни Емил Георгиев. 

„Тези изводи бяха ясни още, ако не на 25-ти май, то на 26-ти май и нямаше никакви причини да минава толкова време, което е категорично загубено, да се пропуска предишният вот на недоверие. Още тогава, г-н Орешарски можеше да си подаде оставката, за да отвори хоризонта за скорошни избори, които да не клонят точно към знойното лято. Можеше да бъдат в началото на юли, не в края”, допълни той. По думите му, това показва изявление показва политическа и институционална безпомощност на БСП като цяло и в частност на нейния лидер, „защото нямаше много варианти след изборите и очевидно чак, когато всички илюзии и надежди се срутиха, имам предвид сагата около „Южен поток” и поведението на коалиционния им старши партньор в коалицията ДПС, едва тогава, те решиха да признаят реалността, но когато дълго време приемаш желаното за действително, дори когато признаеш реалността и кажеш : „Да трябва да има колкото се може по-рано предсрочни избори, за да се произнесе суверенът”, дори тогава, ти си неадекватен, защото си пропуснал момента”, заяви още политологът. 
„Що се отнася до избори през юли, те са напълно реални, изборите ще бъдат тогава, когато трябва да бъдат, няма свещени дати в това отношение. Минималният тайминг е месец и половина, така че би могло да се включат в това време. От една година повтарям, как политиците трябва да се съберат, които имат отговорности в България, т.е тези, които са в парламента, тези, които са в европарламента и да начертаят линията на минималното съгласие, защото е очевидно, че България летеше с препятствия, цитирам г-жа Цецка Цачева. Тази минимална линия на съгласието трябваше да се начертае, за да се спаси България”, поясни Емил Георгиев, като сподели, че преди повече от една година, лично е разговарял със Сергей Станишев затова едновременно да бъдат проведени европейски и парламентарни избори, но тогава, той не е възприел това, което още тогава е било очевидно, а именно, че не може да се управлява в тази конфигурация. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване