06/10/14 06:09
(http://www.klassa.bg/)

САЩ удрят вноса на китайски соларни панели

 САЩ предложиха по-високи и по-обширни тарифи върху вноса на китайски соларни панели. Американското Министерство на търговията съобщи, че планира да наложи мито в размер между 18,56% и 35,21%. Процентите са доста по-високи от тарифите, обявени през 2012 г., съобщава Би Би Си, цитирана от Investor.bg.

 

Митата ще бъдат събирани при внос на слънчеви панели

 

и клетките, използвани за производството им

 

Преди това тарифите се отнасяха само за клетките. Мотивите на САЩ са, че митата ще компенсират субсидиите, които Китай предоставя на производителите на слънчеви панели.

 

Най-многолюдната страна в света е най-големият производител на соларни панели, но щатските компании твърдят, че държавните субсидии са помогнали на китайските им конкуренти и са наводнили американския пазар с евтини стоки, причинявайки им загуби. Според тях по-високите тарифи ще гарантират равни условия за всички.

 

Първоначално Китай отрече тези твърдения, но съществуват опасения, че ако проблемът се задълбочи, между двете страни ще се разрази търговски спор.

 

През миналата година Китай отговори на щатските мита, като наложи свои тарифи до 57% заат, необходим за направата на соларните клетки. Същевременно критиците споделят, че налагането на високи мита ще повиши цените на слънчевите панели и

 

ще обезкуражи потребителите

 

да преминат към използването на възобновяема енергия.

 

Очакванията са, че в следващите няколко месеца Министерството на търговията на САЩ ще реши окончателно какъв да бъде размерът на вносните мита. Цифрите ще трябва да бъдат одобрени от Международната търговска комисия на САЩ (ITC) и чак след това да влязат в сила.

 

Китай срещна подобни ограничения и тарифи от страна на Европейския съюз.

 

Миналата година обаче двете страни разрешиха спора си, след като се съгласиха да установят минимална цена за панелите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване