06/11/14 22:30
(http://pik.bg)

5 партии в новия парламент, ако изборите са сега! Бойко бие Сергей с поне 5%!

5 партии в новия парламент, ако изборите са сега! Бойко бие Сергей с поне 5%!

15 дни след евровота доверието в кабинета "Орешарски" е спаднало с 15%, отчитат последните данни на "Галъп". 47% от запитаните искат оставката на кабинета "Орешарски", 32% го подкрепят, съобщи Би Ти Ви.

При избори сега в 43-ия парламент ще влязат пет партии, сочат данните на Лабораторията за публична политика към Нов български университет. Тези резултати ще са факт, ако гласуват 4 млн. избиратели.

Партия ГЕРБ би спечелила 22-24% подкрепа. Втори са БСП с 15-17% Третото място е за ДПС, които ще получат между 14 и 16%. Нов участник в пленарния живот ще бъде партия „България без цензура" (6-8%). Участие имат и Реформаторите (5-7%).

При оставка на кабинета "Орешарски", президентът предлага на ГЕРБ, БСП и трета партия да съставят правителство. За началото на тази процедура няма срок. Ако всички откажат, идва служебно правителство. До два месеца след това се провеждат и избори. Според социолозите българите искат предсрочни избори.

Вотът може да се проведе дори през август. Според политическата плетеница, която партиите представиха днес обаче, по-реалистичният вариант би бил изборите да са през септември (вижте в Още по темата).

"Идеята, че има месеци в година, в които не трябва да се правят избори, е нездравословна", категоричен е социологът Кънчо Стойчев. Централната избирателна комисия обаче се нуждае от време, за да отпечата бюлетините, да проведе разяснителна кампания и да намери администрация за секционните комисии в цялата страна.

"До провеждането на изборите трябва да има 2 месеца, за да можем да си свършим спокойно работата", смята говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Според данните на "Галъп" Орешарски губи най-малко доверие в сравнение с предишните двама премиери – 68%. За сравнение неодобрението при Сергей Станишев е 74%, а при Бойко Борисов – 71%.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване