06/11/14 19:01
(http://pik.bg)

Бивш конституционен съдия: Не може да има избори на 20 юли

Бивш конституционен съдия: Не може да има избори на 20 юли

Не трябва да мислим за датата на предсрочните избори. По-скоро трябва да се съсредоточим, какво точно искаме от тях. Това каза пред камерите на БНТ проф. Емилия Друмева, преподавател по Конституционно право и бивш Конституционен съдия.

Избори на 20 юли ще нарушат Изборния кодекс. Задължително трябва да са гарантирани 60 дни за провеждането на предсрочните избори. Конституцията също казва, че избори могат да се проведат най-късно 2 месеца, след прекратяване пълномощията на правителството. Този срок в Изборния кодекс "захапва" последните дни, които са записани в Конституцията, обясни тя.

България е парламентарна държава. Когато се правеше Конституцията, това беше целта-парламентът да е стабилна институция. съставянето на служебно правителство е работа на президента. Това е особено правителство и за това се нарича служебно. Президентът определя сам неговия състав.

Той може да прави промени в него, докато то е на власт. От президента си зависи дали ще търпи партийни намеси, при съставянето на служебния кабинет, каза още Друмева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване