06/11/14 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Данъчни измамници крадат милиарди от Украйна

Асошиейтед прес

Разрушен завод край Донбас. Снимка: нюзру

Кражбата на милиарди долари е била планирана на прозрачна пластмасова маса в бункер от звукоизолирана стомана, казва ръководителят на украинските данъчни служби.

Масата и шестте подходящи за нея прозрачни стола са поставени в тайна стая на един от горните етажи в данъчното министерство в Киев. Според шефа на данъчните там е бил епицентърът на мащабна измама, за която се подозира, че през последните три години е източила 130 милиарда гривни (11 милиарда долара) от хазната на Украйна - сума, равняваща се на над половината данъчни приходи на цялата държава.

Заместник-министърът по данъчните въпроси Игор Билоус, новият ръководител на данъчните служби, заяви, че предшественикът му е бил част от схемата и е помагал да бъде организирана широка мрежа от фирми фантоми в замяна на част от парите. Престъпниците, твърди той, са работили безнаказано.

“На тях не им пука за полицията, службите за сигурност. Никой не проверява. Затова този рак се е разпространил из цялата страна”, каза Билоус в интервю за Асошиейтед прес.

Предшественикът на Билоус Олександър Клименко отхвърля обвиненията, твърдейки, че “винаги се е борил сурово срещу корупцията” и посочва над 1300 разследвания по обвинения в корупция, започнати от ведомството му миналата година.

“Медиите разпространяват много фалшива информация, която накърнява честта и репутацията ми”, каза той.

Документите, до които АП получи достъп обаче, включително данъчни регистри, списък на предполагаемите компании фантоми, съставен от украинска група за борба с корупцията, както и данни от сайта за бизнес разузнаване Arachnys, подкрепят твърденията на Билоус за широкомащабна схема, а обвиненията се подкрепят и от външни експерти.

Много е трудно да не се съгласиш с твърденията на Билоус, казва Анна Деревянко, директор на Европейската бизнес асоциация, чиято централа е в Киев. “Всъщност, която и сфера да вземете, тя е била корумпирана на територията на Украйна”, отбелязва тя.

Експонат “А” е стоманен бункер, построен в центъра на данъчното министерство, точно срещу офиса на Билоус. Той твърди, че там Клименко и старите му приятели са разработили как разпределят плячката от системата, включваща около 1700 компании. Тайната стая е била оборудвана с генератор на бял шум, който да пречи на подслушвачите, и с пластмасови мебели, които вероятно са допринасяли да се гарантира, че никой не записва случващото се.

Използването на прозрачни мебели срещу вероятността от шпионаж “е направо по учебника на старата школа, Източния блок, контраразузнаването”, казва Винс Хътън, куратор на Международния музей на шпионажа във Вашингтон. Разузнаването на Източна Германия, например, поставило прозрачни мебели в стая в посолството в Рим.

Клименко отрича в бункера да се случвало каквото и да било.

“Тази стая бе необходима само за целите на поверителността, когато се планират оперативни дейности, работи се по дела за данъчни измами на големи данъкоплатци. Според мен подобни мерки за сигурност са оправдани”, пише той в имейл.

Клименко разговаря с АП от неуточнено място, след като напусна бързо Украйна след свалянето от власт на президента Виктор Янукович по-рано тази година. Видео запис от украинско летище показва Клиеменко и главният прокурор на страната да се боричкат с охранители, които се опитват да ги задържат, и да преобръщат метална врата детектор в опит да достигнат самолета си.

Експонат “Б” е голяма дупка в земята на улица “Саперне поле” в другия край на града. Ямата, начален етап от строежа на комплекс апартаменти, който трябва да бъде завършен идната година, е на мястото, където би трябвало да е централата на търговска компания на име Mistral.

На хартия Mistral е била компания за мениджмънт консултации и проучвания, която е направила сделки за милиони долари преди да фалира по-рано тази година, след като Янукович бе свален от поста си. Когато обаче неотдавна полицията се опита ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване