06/12/14 08:54
(http://pik.bg)

70% от стоките във търговските ни вериги са вносни

70% от стоките във търговските ни вериги са вносни

Около 70 на сто от продуктите, които се продават от търговските вериги, са от внос, съобщи председателят на управителния съвет на съюз „Произведено в България” Лукан Луканов, цитиран от "Монитор". 

 
Това води до изтичане на огромни средства, с които подкрепяме чуждото производство, алармираха представителите на браншовите съюзи в областта на хранителната индустрия и леката промишленост, които обединяват около 1500 български компании, осигуряващи препитание на повече от 600 000 наши граждани. По последни данни, с които разполага съюзът, годишният оборот на хипермаркетите у нас е 6,5 млрд. лева, голяма част от които отиват в странство.


Очаква се до края на седмицата в пленарна зала да бъдат гледани на второ четене промените в Закона за защита на конкуренцията, които имат за цел за подобрят отношенията между търговци, доставчици и производители, независимо от политическата обстановка. Законът вече е включен в програмата на българските депутати.

БГ доставчиците по никакъв начин не могат да влияят пряко върху крайната цена в магазините, затова няма никаква опасност от поскъпване на храните предупредиха производителите във връзка с появилите се твърдения, че регулацията ще доведе до по-високи цени на продоволствията. Цените са в ръцете на търговците, категорични са представителите на фирмите. Родните производители нямат никакво основание да вдигат цените, защото не съществуват икономически предпоставки за това, каза Луканов. Конкурентната среда у нас няма да се промени с въвеждането на закона, категорични са от съюз „Произведено в България”.

Всички нелоялни практики са описани подробно в т.нар. Зелена книга на Европейската комисия. До въвеждането на обща европейска регулация в тази област, която се готви в момента, всяка страна има право сама да промени националното си законодателство така, че да регулира взаимоотношенията между производители и хипермаркети. Това е направено в почти всички държави от общността и няма основание България да прави изключение в това отношение, настояват българските производители.
Последният подобен закон е приет в Румъния през 2010 г. Там е имало още по-големи протести от страна на търговските вериги, които са заплашвали, че ще напуснат държавата, но в крайна сметка законът е факт.

С такава регулация са 22 от европейските държави. В същото време у нас все още се прилага практиката да се променят договорните отношения със стара дата без право доставчикът да реагира, алармира Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. Прави се начисляване и фактуриране на услуги, които не са свързани пряко с реализиране на търговската дейност. Производителите нямат право да оперират стоката си към трети лица на различни от договорените в търговските вериги цени. Това е колониално поведение към българския бизнес, категорична е Кукушева. Шефката на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите каза още, че потреблението в България е на точката на замръзване.

Оказва се, че и в момента има хипермаркети, които повече от половин година не са си платили доставената стока, съобщи Венцеслав Пейчев от Асоциацията на производителите на шоколадови и захарни изделия в България. Промените в закона за конкуренция предвиждат за доставените продукти да се издължават до 30 дни, което ще доведе до по-добри условия за работа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване