06/12/14 21:04
(http://www.klassa.bg/)

94 млн. лв. са финансовите корекции по ОП "Околна среда"

 На бенефициентите по оперативна програма "Околна среда" за периода 2007-2013 г. общо наложените финансови корекции са 94 млн. лева.

Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която от 1 юли ще бъде евродепутат.

Разтресохме целия Управляващ орган, променихме структурата му, системите за управление и контрол, всички наръчници, по които органът работи, чек листовете за проверка, направихме верификация на 239 договора, наложихме корекции за 94 млн. лева, направихме нови чек листове и се ангажирахме да направим допълнителна верификация на всички плащания от 2014 г. по тях, каза Михайлова.

По думите й всичко това е изпратено като информация до Европейската комисия, заедно с одитния доклад на агенция "Одит на средствата от ЕС".

Очакваме отговор от ЕК, ще имаме срещи на всякакво ниво, за да ускорим процеса на възстановяване на плащанията, заяви екоминистърът

В отговор на въпрос тя посочи, че 17 бенефициенти по ОПОС съдят МОСВ за наложените финансови корекции. МОСВ очаква до края на месеца да бъдат възстановени плащанията от националния бюджет за изпълнение на проекти по ОПОС.

За заплащане на извършени по тях дейности са поискани 146 млн. лева, информира Михайлова.

По повод коментарите на ЕК по новото споразумение за партньорство с България и предварително условие за сектор "Води" в ОПОС, Искра Михайлова каза "Да се говори, че в ОПОС няма да се изпълняват проекти до 2016 г., е меко казано спекулативно".

По думите й предварителното условие в споразумението няма да попречи до 2016 г. да бъдат изпълнявани проекти по другите приоритетни оси на новата ОПОС.

Според нея преговорите, които се водят с ЕК, основани на мастер плановете, ВиК стратегията и подходът за интегрирани проекти, намират много добро разбиране в Брюксел.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и Искра Михайлова се изказаха по коментар от споразумението, свързан с дейностите за укрепване на свлачищата.

Според Терзиева в новата оперативна програма "Регионално развитие" няма достатъчно средства за тази дейност.

Михайлова отбеляза, че е склонна да приеме забележката на ЕК, че в ОПОС има приоритетна ос за превенция на риска от климатични промени, но дейността е присъща за МРР. Това е въпрос на преговори, мисля, че ще намерим пресечна точка с колегите от ЕК, заяви Михайлова.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване