06/12/14 17:06
(http://noresharski.com/)

Български дарителски форум в писмо до медиите: Коалиция „България без цензура” подменя смисъла на дарителството

bdfБългарски дарителски форум разпространи днес становище около информацията, че коалиция „България без цензура” е използвала лични данни на български граждани, за да легализира дарения в своя полза пред Сметната палата. Вижте пълния текст на съобщението:

В дните след изборите за Европейски парламент в страната ни стана ясно, че коалиция „България без цензура” е използвала лични данни на български граждани с цел да бъдат легализирани дарения в нейна полза пред Сметната палата.

Подобно действие е стряскащо с абсолютната липса на морал. То слага петно върху смисъла и ценностите на дарителството, което е личен, доброволен и осъзнат акт на всеки отделен човек, в полза на избрана от него кауза.

Сега действащото законодателството в България дава възможност политическите партии да бъдат подкрепяни с дарения от физически лица, като така им осигурява от една страна условия за привличане на финансов ресурс, а от друга – независимост от корпоративни интереси.
Употребата на тази възможност като фиктивен инструмент за легализиране на приходи на практика дискредитира изцяло идеята гражданите да са реален участник в живота на политическите партии.

Българският дарителски форум като организация, която представлява големите дарители в България и работи за развитието на дарителството в страната и за активно гражданско участие, осъжда подобна подмяна на смисъла на дарителския акт и призовава за категорична обществена нетърпимост към подобни действия, както и за незабавна реакция на отговорните институции.

Ето защо се обръщаме към Прокуратурата на Република България  и Сметната палата да се самосезират за проверка на сигналите за тази злоупотреба.

The post Български дарителски форум в писмо до медиите: Коалиция „България без цензура” подменя смисъла на дарителството appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване