06/12/14 05:22
(http://pik.bg)

Гигинският манастир празнува 200 г. от възстановяването си

Гигинският манастир празнува 200 г. от възстановяването си

Възроденият през последните няколко години Църногорски манастир „Св. Безсребници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци ще отбележи 200години от предишното си възстановяване. През XVIII век обителта била опожарена до основи и през 1814г. атонски монаси вдигнали нов манастир на мястото, където е в момента, пише "Градски вестник".

По този повод монасите организират през тази седмица тридневни празници, посветени и на завършилото вече обновление на манастира, който е все по-популярен и постоянно се посещава от много хора.

Събитията за отбелязване на двувековната годишнина ще започнат с тържествена церемония на 12 юни – четвъртък, от 19 часа в салона на Софийска митрополия.

На другия ден по същото време в Руския културно-информационен център сказка за монашеския подвиг ще изнесе герон Спиридон от скита „Малката св. Анна” в Света гора, която ще бъде последвана от православни песнопения в изпълнение на негови ученици, тъй като светогорският монах е признат като един от най-добрите майстори на източните песнопения.

В навечерието на православния празник Вси Светии в Църногорския манастир ще има всенощно бдение, което ще продължи до малките часове на следващия ден. В богослужението, което ще бъде оглавено от български архиерей, молитвено ще участват и духовници от съседните православни държави, светогорски манастири, както и митрополитът на Конго и Централна Африка Никифор. Те ще бъдат гости и на събитията за юбилея в предните дни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване