06/12/14 21:01
(http://www.klassa.bg/)

До есента имаме споразумение за партньорство с ЕК

 Очаквам в началото на есента да имаме одобрено споразумение за партньорство с Европейската комисия, за да може своевременно да имаме и одобрени оперативни програми.

Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в рамките на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

В рамките на комисията министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева от своя страна коментира временно спрените плащания по две от приоритетните оси на оперативна програма "Регионално развитие".

"Усилията ни са насочени към максимално възстановяване на плащанията, така че да не се ощетяват нито бенефициентите, нито бизнеса", посочи тя и добави, че е насрочила среща в Брюксел за обсъждане на проблема.

За преодоляване на проблема до момента Терзиева е поискала от бенефициентите допълнителни разяснения по посочените казуси, възложила е анализ на предварителните констатации на европейските одитори, както и задълбочен анализ на необходимостта от промяна на процедурите за контрол на обществените поръчки на проектите, финансирани по ОПРР.

"Позицията на нашите експерти е, че констатираните грешки не са системни, а от изолиран характер, на този етап експертите ме уверяват, че системите ни за контрол са добри и стабилни, но винаги се допускат грешки, важно е да не са системни", коментира още тя.

Във вторник стана ясно, че Европейската комисия има редица забележки по проекта за Споразумение за партньорство с България за периода 2014-2020 г. Документът е изключително важен, тъй като определя как ще се харчат парите от еврофондовете в следващите няколко години. Преговорите по споразумението, които започнаха преди две години, продължават. ЕК не отправя коментарите си за първи път.

Голяма част от тях са свързани с липса на реформи в ключови сфери и с липсата на надеждни данни и финансова обосновка за инвестициите на европейски средства. Засяга се липсата на реформи в съдебната система, образованието и здравеопазването. Сериозни критики са отправени по отношение на обществените поръчки, интеграцията на ромите, ВИК-сектора. ЕК отбелязва и нуждата от изработване на стратегия за науката.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване