06/12/14 20:58
(http://www.klassa.bg/)

Колко и какво гориво ни предоставят бензиностанциите

 Всяка десета бензиностанция лъже клиентите си, като им сипва по-малко гориво, отколкото изписват показателите на колонката. Това установи проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съвместно с Нова ТВ.

Как точно ни „удрят” в количеството не е ясно.

Знае се само, че на някои места собствениците на бензиностанции могат да манипулират колонките дистанционно. Засега обаче няма доказан такъв случай.

Проверката се прави с т.нар. „таен клиент”.

Целта е той да провери, дали от колонката излиза по-малко гориво, отколкото официално се отчита на бележката.

Инспектор, командирован от друг град, прави контролна покупка на 20 л. гориво, без да се представя, че е служител на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

След като напълни тубата, инспекторът се обажда на своите колеги, които идват, вече официално с измервателния уред – оразмерен и стандартизиран съд. Пресипват тубата пред управителя на бензиностанцията и проверяват има ли отклонение.

Инспекторите разказват, че има случаи, в които стават обект на агресия при подобни проверки. Присъствието на медии също изнервя управителите.

На една от проверените бензиностанции беше установено макар и минимално, отклонение от нормата – от отчетени 20 л., в тубата влязоха със 120 мл. по-малко. Проверената бензиноколонка беше спряна, докато собственикът не я настрои да отчита правилно.

Освен за количеството, от Държавната метрология правят проверки и за качеството на горивата. Инспекторите са попадали на най-разнообразни смеси с котелно, самолетно и гориво за парно. Но има и по-фрапиращи случаи.

„В Северна България на една бензиностанция в протокола на колегите пишеше, че не е дизел – не гориво. Такива отклонения, че не може да бъде идентифицирано като гориво”, обясни Стефан Цанков, председател на ДАМТН, пред камерите на Нова ТВ.

За некачествено гориво санкцията е от 10 до 140 хиляди лева.

Оказва се, ако ни лъжат с количествата гориво, държавата не може да направи нищо - контролният орган не може да санкционира за такива нарушения, въпреки че е видно, че става въпрос за измама. Такова нарушение може да бъде разследвано от Прокуратурата и ДАНС.

Същевременно ДАНС в момента са по следите на две организирани групи, които правят специален софтуер, който да ни удря в сметката - уредите, които метрологията проверява отчитат коректно, но в крайна сметка клиентът е излъган. Знае се, че дори хора от чужбина идват да си купуват такива софтуери. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване