06/12/14 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Отварят 20 нови търговски представителства

 Започва откриването на 20 нови търговки представителства. Това става след решение на Министерския съвет, взето на редовно заседание вчера, съобщи пресслужбата на кабинета.

 

Предвижда се това да стане още тази година. За целта са одобрени и допълнителни разходи от 2 млн. лв., които ще се отпуснат в бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Службите, които ще се открият, ще бъдат в ОАЕ, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Северен Ирак (гр. Ербил), Алжир, Тунис, Гана, Ангола, Индонезия, Тайланд, Малайзия, Пакистан, Армения, Туркменистан, Монголия, САЩ (гр. Чикаго), Унгария и Кипър.

 

Основните функции на служителите в служби по търговско-икономическите въпроси са свързани с

 

подпомагане на българския бизнес

 

при намирането на партньори за реализация на стоки и услуги. Сред дейностите им е и привличане на инвестиции, увеличаване на броя на туристите у нас, популяризиране предимствата на българската икономика и на страната ни като бизнес дестинация. В мотивите за разкриването на нови представителства се посочва, че работата им реално помага за положителните икономически резултати, свързани с ръста на износа през последната година, за увеличения на чуждестранните посетители, както и за нарасналия инвестиционен интерес.

 

Редица компании и водещи бизнес организации в страната дават положителна оценка като цяло за работата им.

 

След пика на глобалната криза България започна да възстановява и да активизира износа си, като значително намаля отрицателното търговско салдо на страната. Анализите сочат силно положителна тенденция на

 

ръста на износа към трети страни

 

Окончателните данни за 2013 г. показват, че износът към страни от ЕС нараства с 9,1%, докато за трети страни – с 3,5 на сто. Запазват се и тенденцията за ръст към пазарите на Азия и арабските страни, които се увеличават съответно с 20% и 40,9 на сто. Приносът на външното търсене за нарастването БВП ще има нарастващо значение и в бъдеще. Анализите на Европейската комисия сочат, че 90% от глобалния икономически ръст в следващите 10-15 години ще бъде генериран в страните извън ЕС, като само на Китай ще се пада около 1/3 от очакваното увеличение. Усилията и ресурсът в подкрепа на експорта и привличането на инвестиции следва да се насочат към страните от Азия. Те се явяват приоритетни както от гледна точка на ръста на износа, така и по отношение

 

привличането на инвестиции и туристи

 

Редица страни в Близкия изток и Африка също имат важно значение като перспективни и финансово стабилни пазари с традиционно значение и потенциал за българския износ и привличане на платежоспособни туристи. В тези региони съществуват благоприятни условия за разширяване присъствието на български компании, стоки и услуги, както и за реализацията на съвместни проекти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване