06/12/14 10:23
(http://pik.bg)

Плащаме 15 лева за зехтин менте

Плащаме 15 лева за зехтин менте

Зехтин менте, който се продава за 15 лв. и е произведен в Гърция, заля магазините в Пловдив. Продуктът, който по етикет е „екстра върджин”, всъщност представлява смес от палмово и слънчогледово масло. Това съобщи за „Новинар” доц. Мария Марудова, която е направила анализа на продукта по иновативен метод във Физичния факултет на Пловдивския университет.

Физиците са направили тест и на маргарин, в който са открити трансмазнини. От българската агенция по безопасност на храните обясниха, че те са нормална съставка за този продукт. „До края на годината Европейската комисия трябва да реши дали да се ограничи наличието на трансмазнините в маргарина”, допълниха инспекторите. От агенцията по храните казаха още, че сигналът за фалшивия зехтин в магазините се проверява.

От физичния факултет обясниха, че продуктът им е бил донесен за изследване на случаен принцип. Новият метод, по който се прави анализ на различни видове хранителни продукти, е все още научна разработка, уточни доц. Марудова. Тя изтъкна, че анализите се осъществяват със специален калориметър и могат да се изследват всякакви продукти с кристална структура – сладоледи, млечни десерти и други.

По думите й от бизнеса все още нямат интерес към иновативния метод за изследване на състава на храните. Тя обясни, че става дума за начални изследвания и съвсем нова технология. Във факултета по физика в Пловдивския университет има и рефлектометър, с който се анализират физичните параметри на различни видове храни. Микроорганизми в продуктите пък могат да се открият с биосензори, добавиха физиците. Доц. Марудова присъства на 11-ата Международна конференция по физика на храните, организирана от университета в Пловдив. Конференцията ще продължи до 12 юни.

В рамките на програмата се провокира дискусия за физичните свойства на храната и физическата основа на някои иновативни технологии в хранително-вкусовата промишленост.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване