06/12/14 15:16
(http://pik.bg)

Топлофикациите пропищяха от енергийния регулатор

Топлофикациите пропищяха от енергийния регулатор

Увеличението на цената на парното е пагубно за топлофикационните дружества. Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на "Топлофикация-Русе" Георги Недев, цитиран от БГНЕС.

Компанията е предложила на ДКЕВР за следващия период цената от 72.65 лв./ Мвтч, каквото е предложението и за досегашния ценови период. От дирекциите в ДКЕВР, които разглеждат предложенията, са предложили 77.14 лв./ Мвтч, което е и най-високата цена за топлоенергия за Русе за последните няколко години.

В същото време цената за комбинирана електроенергия, предложена от дружеството е занижена от 159.22 лв./ Мвтч на 111.26 лв./ Мвтч. "Всички топлофикационни дружества заявихме, че увеличението на цената на топлоенергията за битови и стопански абонати, ако се стигне до това, не бива да бъде повече от 4-6 %. От комисията искат 10 %", заяви Недев.

Изпълнителният директор на "Топлофикация-Русе" е силно притеснен от информацията, публикувана в официалната страница на ДКЕВР. Там като предлагана цена от страна на русенското дружество, е посочена 105.81 лв./ Мвтч. Така излиза, че фирмата е планирала да вдигне цената с 64%, което е невъзможно.

Недев обясни, че по неизвестни причини ДКЕВР са публикували цената, формирана по техните разчети, която обаче "Топлофикация-Русе" не приема, защото иска да поддържа социална цена за своите абонати. Въпреки писмото, написано до комисията още вчера, грешката така и не е поправена.

"Шоково увеличение на цените на топлинната енергия не може да се възприема от нашите потребители и че ако това стане , всички топлофикационни дружества в страната ще регистрират отлив на клиенти. Оттам съвсем естествено нашето производство трябва да бъде свито, съответно и производството на електроенергия трябва да се намали , тъй като тя е в пряка функция от производството на топлинната енергия и планираните приходи няма да успеят да обезпечат финансова стабилност на дружествата, което ще доведе до отрицателни резултати", коментира още Георги Недев.

За да се компенсират загубите, дружествата трябва да търсят алтернативни източници на енергия, тъй като потребителите не могат да плащат високи цени.

"Топлофикация-Русе" вече търси алтернативи – производство на топлоенергия от биомаса. Правят се експерименти с люспи от слънчоглед, като до края на годината трябва да бъде изградена и инсталация.

Целта е 20 % от въглищата да се заменят с биомаса, още повече, че цената на биомасата в момента е два пъти по-евтина от въглищата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване