06/12/14 07:45
(http://www.klassa.bg/)

Ще има ли чужди въздушни удари в Ирак?

 Багдад е съобщил неофициално на Вашингтон, че е отворен към идеята за американски въздушни удари, които да спратджихадистката офанзива на иракска територия, съобщи западен източник, цитиран от Франс прес. 

Правителството на президента на САЩ Барак Обама обмисля различни варианти за оказване на помощ на Ирак, включително с военни средства. Една от тези възможности е извършване на въздушни удари с безпилотни самолети, допълнил източникът. 

На този етап Ирак не е отправил официално такава молба,

заяви американски служител по отбраната. 

САЩ призовават незабавно да бъдат освободени турските граждани, взети за заложници в турското консулство в град Мосул, заяви вицепрезидентът Джо Байдън след телефонен разговор в министър-председателя на Турция Реджеп Тайип Ердоган. 

Байдън заяви на Ердоган, че САЩ са готови да подкрепят действията на Турция, за да може нейните граждани да се завърнат живи и невредими. 

Съветът за сигурност на ООН осъди остро ескалацията на насилието в Мосул, предизвикана от „терористична организация, целяща да дестабилизира региона“. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова международната общност да се обедини и да застане зад

Ирак, изправен пред заплахата от радикални ислямисти, които напредват светкавично към столицата Багдад. 

Ирак за момента не се е обръщал към САЩ или други страни с молба за оказване на военна помощ във връзка със ситуацията в северната част на страната, където бойци на групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) взеха под контрол втория по големина град в страната – Мосул, и взеха за заложници няколко турски дипломати, съобщи постоянният представител на Ирак в ООН Мохамед Али ал Хаким. 

По думите му Ирак вече получава подкрепа от други страни „в различни области, в които имаме нужда от помощ“. 

„Решението дали ни трябва военно съдействие, ще бъде взето от главнокомандващия, т.е. от премиера“, допълни Ал Хаким. 

Британският външен министър

Уилям Хейг отхвърли възможността да бъдат изпратени британски войски в Ирак да се бият с ИДИЛ. 

„На първо място този, който е длъжен да реагира в конкретния случай, е Ирак. Страната си има собствени въоръжени сили“, каза ръководителят на Форин офис. 

По думите му влошаването на ситуацията в Ирак е свързано с конфликта в Сирия, където също действа ИДИЛ. 

Иракските военновъздушни сили извършиха удари срещу позиции на бойците, които превзеха части от Северен Ирак, съобщи държавната телевизия, цитирана от ДПА. 

Военни хеликоптери са обстрелвали бойците на ИДИЛ

в провинция Салах ед Дин и са ликвидирали колона от бунтовници на главен път. Държавната телевизия цитира източници от службите за сигурност, които твърдят, че правителствените сили са си върнали контрола над град Тикрит, но до момента няма официално потвърждение за това. 

Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес при закрити врата, за да обсъди ситуацията в Ирак. Специалният представител на ООН в Ирак Николай Младенов ще участва на заседанието чрез видеоконферентна връзка, посочи Франс прес. 

Напредването на ислямистите в бившите бунтовнически бастиони, където ситуацията бе до голяма степен спокойна преди изтеглянето на американските войски през 2011 г., поражда страхове, че премиерът Нури ал Малики, който се бори да се задържи на власт след неубедителна изборна победа,

ще бъде неспособен да спре ИДИЛ в похода на нейните бойци към Багдад,

отбеляза Асошиейтед прес.

Говорителят на групировката Абу Мохамед ал-Аднани вече заяви, че битката ще „излее яростта” си към Багдад и Кербала. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване