06/13/14 21:53
(http://e-vestnik.bg/)

Отслабената Франция губи влияние в Европа

Ингрид Меландер
Ройтерс

Не е добър знак, когато лидер на държава от Г-7 смята за необходимо да заяви, че страната му все още има влияние.

Точно това направи френският президент Франсоа Оланд на срещата на ръководителите на Европейския съюз миналия месец, след като неговата Социалистическа партия претърпя унизително поражение от крайнодесния Национален фронт на изборите за Европейски парламент.

“Франция не е отслабена. Тя е велика държава. Това е страната, която решава нещата в Европа заедно с Германия”, каза пред репортери Оланд, най-непопулярният френски президент откакто се правят проучвания на общественото мнение.

Редица дипломати и държавни служители, участващи във вземането на решения в ЕС, твърдят пред Ройтерс, че влиянието на изтощената от продължаващите икономически проблеми Франция е пострадало още повече заради изборите, на които социалистите се оказаха на далечното трето място след крайната десница на Марин льо Пен и след консерваторите от опозицията.

“Оланд е девалвирана валута”, коментира бивш министър по европейските въпроси от една от страните членки. “Ако се нуждаем от нещо, отиваме при германците. Преди ходехме при французите като начин да убедим и германците. Сега Франция през повечето време отсъства.”

Париж беше в първите редици на европейската интеграция като съюзник и балансьор на Берлин още от създаването на Европейската общност за въглища и стомана в началото на 50-те години до създаването на единната валута през 90-те.

Но влиянието му намаля през последното десетилетие заради източното разширяване на блока, френското отхвърляне на предложението за конституция на ЕС с референдум през 2005 г., икономическата стагнация и загубата на конкурентоспособност в сравнение с Германия.

След изборите през 2012 г. Оланд многократно заяви, че иска да “преориентира” съюза от 28 държави, така че той да се отдалечи от политиката на бюджетни икономии и да подкрепи растежа и заетостта.

Външният министър Лоран Фабиюс каза тази седмица, че Париж подготвя предложения за предстоящата този месец среща на лидерите на ЕС, на която ще бъдат определени приоритетите на Съюза през следващите пет години.

Въпреки това дипломати твърдят, че е най-вероятно Берлин и Рим да застанат в основата на сделката за новите политики, тъй като консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и левоцентристите на италианския премиер Матео Ренци се оказаха големите победители в европейските избори.

Ренци, както и Оланд, иска по-голямо съсредоточаване върху растежа, но е ангажиран с програма за икономически и политически реформи, която изглежда по-амбициозна от френския план. Той настоява и за бързото й прилагане.

“Хората сега разчитат на Ренци да балансира Меркел, както за кратко време през 2012 г. разчитаха на Оланд “, коментира бившият министър по европейските въпроси.

Франция намали бюджетния си дефицит и остава важна военна сила с постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. Разходите по заемите й са много близо до рекордно ниските нива, тъй като дълговите пазари смятат, че за френския дълг има самоподразбиращи се германски гаранции.

Но служители на ЕС и дипломати твърдят, че славата на постоянен нарушител на фискалните правила в ЕС, големият търговски дефицит и нежеланието за отваряне на икономиката за повече конкуренция, поставят Франция в началото на списъка от държави, които предизвикват безпокойство.

Европейската комисия не очаква Франция да изпълни целта за сваляне на бюджетния си дефицит под 3 процента от БВП през следващата година, освен ако не настъпи промяна в курса. Но мерките, препоръчани от Брюксел за облекчаване на правилата за наемане и освобождаване на работници, свиване на мащаба на щедрата държава на благосъстоянието и орязване на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване