06/14/14 08:59
(http://www.klassa.bg/)

Олигарх строи Велика украинска стена

 Украинският олигарх и губернатор на Днепропетровска област Игор Коломойски е готов да започне строежа на стоманена ограда на границата с Русия, пише местното издание „Новий регион“. Милиардерът вече е предложил на президента на Украйна Петро Порошенко изглаждането на стената да започне незабавно на територията на Донецка, Луганска и Харковска област. „Линията на Манерхайм” е спасила мирна Финландия от Сталин. Точно такава

 

защитна линия

 

трябва да построи и Украйна, за да се защити от Путин, смята Коломойски. Проектът, предаден за утвърждаване в администрацията на Порошенко, предвижда ограда с бодлива тел по върха и ровове от двете страни на границата. Ширината на рововете и височината на оградата трябва да ограничи достъпа на хора, животни и да изключи преминаването на всякакви превозни средства и бронирана техника. Пространството между рововете и оградата трябва да бъде минирано със сигнални и противопехотни мини, а по самата ограда – пуснат електрически ток. Съоръжението се предвижда да бъде охранявано от високоманеврени подразделения на украинската армия и Националната гвардия. Стойността на Великата украинска стена, чиято дължина ще бъде 1920 км (цялата граница с Русия), ще бъде около 50 милиона евро, а общата стойност на инженерните работи по нея – 100 000 евро. Цялата работа щяла да бъде извършена от украински предприятия. За реализиране на проекта са предвидени 5 - 6 месеца.

 

Според четвъртия най-голям богаташ в Украйна Игор Коломойски, чието състояние достига 1,8 милиарда долара, защитното съоръжение е необходимо, "за да се избегне всяко нашествие от страна на държавата, водеща агресивна политика спрямо Украйна".

 

Коломойски беше назначен в Днепропетровск през март, за да се опита да обуздае сепаратистките напъни в областта. През последните месеци в Украйна много се говореше за наградата от 10 000 долара, предложена от милиардера за всеки заловен и предаден на властите сепаратист - мярка, смятана за твърде ефикасна с оглед

 

въвеждане на ред

 

в поверения му регион, напомня АФП.

 

Бизнесменът отправи гневни критики към Владимир Путин. В отговор руският лидер го нарече мошеник и нехранимайко. През април Русия откупи руския филиал на ПриватБанк - най-голямата банка в Украйна, собственост на Коломойски, и спря дейността й в анексирания Крим.

 

Междувременно Киев обвини Русия, че "незаконно извозва" сирачета от района на "безопасния" град Донецк. Ведомството обвинява федерацията, че на 12 юни е пуснала деца през границата без съответните разрешителни документи, а само с актове за раждане, с което е нарушила ред споразумения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване